Skyldighet att legitimera sig för polis på allmän plats

2019-06-27 i Polis
FRÅGA
Hej.Min fråga är om man befinner sig på en allmän plats och en polis skulle komma fram och be om legitimation eller be om ditt personnummer utan att du är misstänkt eller att polisen har en viss anledning till att be dig om de, har du då skyldighet att visa legitimation eller säga ditt personnummer?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I Sverige finns det ingen allmän skyldighet att legitimera sig när man befinner sig på allmän plats. Polisen kan begära att du uppvisar identitetshandling eller på annat sätt identifierar dig i enlighet med 14 § polislagen (här). Den bestämmelsen tar sikte på situationen om polisen har särskild anledning att anta att en okänd person är efterspanad eller efterlyst och ska frihetsberövas om hen anträffas. Polisen får i så fall omhänderta personen för identifiering om hen vägrar berätta vem hen är eller om polisen har anledning att anta att uppgiften om vem hen är inte stämmer. Detta är polisens lagstöd för att få kräva identitetshandling av någon på allmän plats, men det finns alltså ingen allmän skyldighet att legitimera sig. Det korta svaret på din fråga är därför nej, du har ingen skyldighet att visa legitimation eller säga ditt personnummer om du inte är misstänkt för något brott eller om polisen annars saknar lagstöd för att be om det.

Vänligen,

Sofia Edvardsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå05 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-06-27 18:03
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Polis (212)
2019-07-15 Kan Polisen omhänderta vapen om man blir dömd för brott?
2019-07-11 Vad krävs för att omhändertas enligt 14 § polislagen?
2019-07-10 Måste en polisman ta emot en anmälan om sig själv?
2019-07-07 Varför frågade polisen om mitt namn och personnummer när jag var berusad och hade mitt barn med mig?

Alla besvarade frågor (71176)