Skydda egendom från makes särkullbarn
Hej! Hag är gift. Har två barn från tidigare äktenskap. Min man har ett barn från tidigare äktenskap. Vad händer med de pengar jag har på ett isk-konto om min man dör eller när jag dör. Ärver hans son mina pengar? Hur kan jag skydda mitt sparkapital från att makens son ärver?
Med vänlig hälsning,
Lawline svarar
Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag förstår din fråga som att du funderar över hur ditt isk-konto kommer hanteras vid ett arvskifte och hur du kan skydda kontot från att din make och hans arvingar får ta del av sparkapitalet. Det är alltså detta jag kommer besvara nedan.
Till att börja med kan sägas att det bästa i ditt fall är att skriva ett äktenskapsförord tillsammans med din make där ni gör isk-kontot, och avkastning därifrån, till enskild egendom. På detta sätt kommer egendomen inte ingå vid en eventuell bodelning (10 kap 1 § äktenskapsbalken).
Skrivs inget äktenskapsförord kommer isk-kontot vara föremål för bodelning. Bodelningen kan se olika ut beroende på vem som avlider först. Är du den mer förmögna maken och avlider först kan du välja att påkalla jämkning av bodelningen (12 kap 2 § äktenskapsbalken). Detta innebär att var make behåller sitt giftorättsgods. Om du inte väljer att påkalla jämkning kommer bodelning ske enligt huvudregeln, det vill säga att egendomen fördelas lika mellan makarna (11 kap 3 § äktenskapsbalken). När andelarna i boet har beräknats ska en lottläggning göras där det bestäms vem som ska få vilken egendom. Ägaren till egendomen har i första hand rätt att på sin lott få sin egen egendom (11 kap 7 § äktenskapsbalken).
I och med att ni inte har några gemensamma barn är det vardera makes bröstarvningar som ärver. Det finns ingen arvsrätt för maken i detta fall, för att ni som makar ska ärva varandra behöver ni upprätta ett testamente. Era respektive särkullbarn kan dock välja att avstå arv till förmån för den efterlevande maken och då istället få ut sitt arv efter dennes bortgång.
Din makes son har ingen arvsrätt efter dig men skulle kunna få ta del av kapitalet på isk-kontot, eller i vart fall värdet av det, om äktenskapsförord inte finns i och med att boet som ska fördelas värderas högre.
För att sammanfatta har varken din make eller makes son arvsrätt efter dig utan upprättande av testamente. Gällande lsk-kontot så skyddas det bäst genom äktenskapsförord men även om ni inte upprättar ett sådant är det inte kontot i sig utan värdet av det som påverkar bodelningen som i sin tur påverkar storleken på arvslotten.
Hoppas du har fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning,