Skuldsättning vid äktenskap

FRÅGA
Hejsan,Jag och min sambo planerar att gifta oss. Till min fråga, han är skuldsatt på alla håll och kanter. Eftersom han arbetar heltid så drar kronofogden ett högt belopp från sin månadslön vilket innebär att han lever på minimum. Jag har inga skulder alls och vill inte heller bli utsatt för detta. Lite bakgrund: Jag har en hyresrätt och äger ingen bil. Arbetar på heltid och har inga skulder eller anmärkningar.*Blir min sambos skulder mina skulder per automatik om vi ingår i äktenskap? Han har skulder i kronofogden, bank och privat lån ect.* Kan försäkringskassan dra underhållsstöd från min lön om vi är gifta? * Om min sambo skulle avlida, blir hans skulder mina skulder, tar jag liksom över skulderna? Oavsett kommer vi skriva ett äktenskapsförord om vi skulle skiljas. Kan ni rekommendera tillvägagångssätt gällande ett äktenskapsförord . Tacksam för svarMed vänliga hälsningar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Huvudregeln är att äktenskap inte förändrar ägande och skuldförhållande.

1:3 Äktenskapsbalken stadgar följande: "Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder".

Ägandeförhållandena mellan er kommer alltså inte förändras i samband med att ni gifter er.

Detta innebär att din makes skulder aldrig kan bli dina skulder. Varken när ni är gifta, om ni skulle skilja er eller om din make skulle gå bort. Försäkringskassan kan inte heller dra av något underhållsstöd för din lön.

Däremot så finns det steg du nog ändå vill ta för att skydda din egendom.

Huvudregeln vid skilsmässa är att all egendom som är giftorättsgods ska bodelas (7:1,9:1, 10:1 ÄktB). Vid en bodelning så räknar man ihop respektive makes tillgångar, därefter dras respektive makes skulder av från det belopp. Slutligen läggs de två summorna ihop och delas mellan er.
Om din make är betydligt skuldsatt så kommer det innebära att en mycket liten del av hans tillgångar kommer gå till bodelning eftersom att hans skulder räknas av på beloppet (Exempelvis 100k tillgångar, 90k skulder -->10k går till bodelning). Om du har små skulder kommer en väldigt stor del av dina tillgångar gå till bodelning (exempelvis 100k tillgångar, 20k skulder --> 80k till bodelning). Resultat kommer bli att du lär förlora betydligt vid en bodelning då det delas mellan er. (10k din makes andel i bodelning +80k din andel i bodelning=90k som ska fördelas mellan er = 45k vars. Du förlorar 35k)

Mitt råd för din del är att ni skriver ett äktenskapsförord där ni föreskriver att all er egendom är enskild egendom i enlighet med 7:3 ÄktB. Detta kan ni göra i samband med att ni gifter er. På så vis undantas din egendom en eventuell bodelning om ni skulle skilja er och du kommer inte förlora pengar på din makes skuldsättning (7:2 1p) ÄktB.

Alltså sammanfattningsvis - Äganderätten kommer inte att förändras. Det innebär att du inte blir skuldsatt pågrund av att din make är skuldsatt. Du kommer inte bli betalningsskyldig för hans underhåll. Däremot så kan en bodelning efter skilsmässa resultera i ett orättvist resultat för din del om ni inte skriver ett äktenskapsförord där ni föreskriver att er egendom ska vara enskild.

Vi på Lawline kan hjälpa er att skriva ett Äktenskapsförord som passar för er situation. Gå in på http://lawline.se/avtal/aktenskapsforord för mer information.

Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1253)
2021-08-02 Jag vill skydda min make från mina skulder vid skilsmässa, kan detta göras med hjälp av äktenskapsförord?
2021-07-31 Vad innebär äktenskapsförordet?
2021-07-15 enskild egendom och testamente
2021-07-01 Vad gäller för bostadstillägg vid giftemål?

Alla besvarade frågor (94585)