Skuldebrev för maka som lägger in pengar i makes enskilda egendom.

2017-07-21 i Bodelning
FRÅGA
Jag är gift och vi har tillsammans två barn. Min man äger vårt sommarställe tillsammans med sin syster. Sommarstället kräver rätt mycket underhåll och vi lägger mycket pengar och tid på renovering och upprustning. Jag har två frågor:*vad som händer med fastigheten om min man dör? Går hans del till våra barn?*jag vill ha någon form av garanti för att de pengar jag är med och lägger ner (takbyte etc). Att om min man och jag går skilda vägar så får jag tillbaka delar av det jag varit med och investerat. Måste vi skriva papper om detta? Hur rekommenderar ni mig att göra? Kan ni hjälpa till med avtal etc?
SVAR

Hej!
Och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

När jag läser din fråga utgår jag från att din makes del av sommarhuset är enskild egendom, och att det således inte är giftorättsgods som delas lika mellan er vid eventuell bodelning.

Först och främst vill jag rekommendera dig om att inte lägga ner pengar på sommarhuset då du inte äger det och då det inte är giftorättsgods. Det kan innebära att du förlorar det du lagt in, eftersom du sedan inte har rätt till pengar från försäljning. Har du redan gått in med pengar eller trots det ovan sagda vill betala renoveringar på sommarstället rekommenderar jag er att skriva ett skuldebrev mellan er där ni skriver att din make är skyldig dig för det du lagt på sommarhuset. Om du vill boka tid för rådgivning av en jurist i situationen kan du få hjälp med detta här. Vill ni skriva ett skuldebrev kan ni göra det här.

Vad gäller frågan om vad som händer när din make går bort så kommer era barn så småningom att ärva hans del av huset. Vid dödsfall spelar det ingen roll att sommarhuset varit enskild egendom, utan sommarhuset är fortfarande en del av kvarlåtenskapen som den efterlevande maken har rätt att ärva med full förfoganderätt, ärvdabalken 3:1. Detta innebär att du ärver egendomen, och får använda egendomen hur du vill, men du får inte testamentera bort den eller ge bort den i gåva. Barnen får först ut sin del av arvet när du har gått bort.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Sofia Holgersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94361)