Skillnaden mellan generalentreprenad och totalentreprenad

2017-02-21 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Vad är skillnaden mellan en "General entreprenad" och en "Total entreprenad"
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som huvudregel finns tre entreprenadformer: delad entreprenad, generalentreprenad och totalentreprenad. De två förstnämnda kallas med ett gemensamt namn för utförandeentreprenader. En utförandeentreprenad är en entreprenad där beställaren svarar för projekteringen och entreprenören svarar för utförandet. En totalentreprenad är istället en entreprenad där entreprenören svarar för såväl projektering som utförande. Beroende på vilken typ av entreprenad som är för handen som tillämpas olika standardavtal och regler; AB 04 är avsedd för utförandeentreprenader och ABT 06 för totalentreprenader.

Låt mig konkretisera skillnaderna ytterligare. Föreligger delad entreprenad ser förhållandet ut som så att det är beställaren som står för projekteringen och träffar avtal dels med huvudentreprenör, dels med vvs- och el-installatörer. De senare blir sidoentreprenörer till huvudentreprenören. Om istället generalentreprenad är för handen så utför beställaren fortfarande projekteringen men träffar avtal endast med huvudentreprenören, som i sin tur träffar avtal med övriga entreprenörer. De senare blir då istället underentreprenörer till huvudentreprenören. Slutligen, om istället totalentreprenad föreligger så ansvarar huvudentreprenören både för projektering och utförande.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1415)
2021-08-01 Kan man bestrida en framtidsfullmat?
2021-07-30 Felaktig SJ-böter
2021-07-29 Vad kan man göra om man inte får svar från ett utländskt företag man köpt en vara ifrån?
2021-07-22 Upprätta framtidsfullmakt till sina barn

Alla besvarade frågor (94634)