Skillnad på rattfylleri och grovt rattfylleri

2020-02-29 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej, jag blev misstänkt för rattfylla vet inte om det är rattfylla eller grov rattfylla. Dom tog mig inte i bilen vid bilen eller med bilnycklarna på mig, jag har inte framfört bilen det var en kompis vi bråka och hon ville sätta dit mig. Jag hamnade i fyllecell och dom omhändertog mitt körkort. Har prövotiden kvar, kommer jag få tillbaka mitt körkort?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Olika former av brott i trafiken behandlas i lag om straff för vissa trafikbrott - trafikbrottslagen (TBL).

Rattfylleri
Om du kör ett motordrivet fordon efter att du har druckit alkohol och det under eller efter färden visar sig att du har minst 0,2 promille alkohol i blodet eller 0,10 milligram per liter i utandningsluften kan du dömas för rattfylleri.

Detsamma gäller om du har intagit narkotika i sådan mängd att det finns kvar narkotiskt ämne i blodet under eller efter färden. Straffet är då antingen böter eller fängelse upp till sex månader, 4 § TBL.

Grovt rattfylleri
Beroende på vilken alkoholkoncentration som kan uppmätas hos dig riskerar du att dömas för grovt rattfylleri. Gränsen för att alkoholkoncentrationen ska leda till att brottet anses vara grovt är antingen minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften.

I bedömningen av grovt rattfylleri beaktas även om du i övrigt har varit avsevärt påverkad av alkohol eller andra medel och om ditt sätt att framföra fordringen har inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten, 4 a § TBL.

Med andra ord är de största skillnaderna som avgör huruvida du döms för rattfylleri eller grovt rattfylleri din alkoholkoncentration, eventuell narkotika eller liknande medel och om du har ansetts utgöra en påtaglig fara för trafiksäkerheten.


Återkallande av körkort
På grund av rattfylleri kan även ditt körkort komma att bli indraget, 5 kap. 3 § Körkortslagen. Vanligen sätts en spärrtid och under denna spärrtid får ett nytt körkort inte utfärdas. Normalt är spärrtiden minst en månad och högst tre år. Skulle det vara så att du döms för grovt rattfylleri är spärrtiden för körkortet dock minst ett år, 5 kap. 6 § Körkortslagen.

Trafikbrott är med andra ord något som man ser väldigt allvarligt på. För din egen och andras säkerhet, ta det försiktigt i trafiken och kör aldrig under påverkan av alkohol eller narkotika.

Vänliga hälsningar

Josefine Björling
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (880)
2020-04-06 Är det lagligt att använda blackbox på en trimmad moped?
2020-03-31 Hur lång är handläggningstiden för Transportstyrelsen vid indraget körkort?
2020-03-31 Hur snabbt får en A-traktor köra?
2020-03-31 Fortkörning under prövotid

Alla besvarade frågor (78746)