Skatteregler på svenskt arv om bosatt i USA

Hej, skall just göra bouppteckning med mina bröder, efter vår pappas bortgång. Min pappa bodde i Sverige. Jag har bott i USA sedan två år, och är svensk medborgare. Vilka skatteregler gäller för eventuellt kapital jag ärver? Tacksam för svar.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

I Sverige behöver du inte betala någon skatt på arv. Detta följer av 8 kap 2 § inkomstkattelagen. Därför behöver inte heller ditt arv tas upp i din svenska inkomstdeklaration.

I USA finns inget skatt på arv efter utländska arvlåtare. Däremot om arvet överstiger § 100 000 kan det vara så att du behöver ta upp det i din amerikanska deklaration. För detta finns ett särskilt formulär kallat Form 3520, som du hittar här:

http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f3520.pdf.

Hoppas du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice WalldovRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Internationell skatterätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000