Skatt vid överlåtelse av fastighet pga arv

FRÅGA
min syster och jag ärvde ett sommar hus 1981 efter vår mor, hur blir skatten för mig om min syster köper ut mig?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Eftersom du och din syster har fått fastigheten genom arv, kommer ni att inträda i arvlåtarens skattemässiga situation enligt 44 kap. 21 § Inkomstskattelagen (IL). Detta innebär att ni även har "ärvt" anskaffningsvärdet med mera, och du exempelvis har ärvt 1/2 fastigheten betyder det att du ärver 1/2 av anskaffningsvärdet.

Det som är avgörande är alltså vad fastigheten är anskaffad för och när fastigheten anskaffades av din mor. Detta kan du enkelt kontrollera genom att ringa eller maila inskrivningsmyndigheten på Lantmäteriet och ange fastighetsbeteckningen eller adress.

När skatten skall beräknas, får du enligt 44 kap. 13-14 §§ Inkomstskattelagen från intäkten dra kostnader i samband med försäljningen samt anskaffningsvärde och utgifter för t.ex. renovering (förbättringsutgifter). Det kan naturligtvis vara svårt att veta något om förbättringsutgifter om det är en gammal fastighet. Detta vet jag inget om, men om du har något som styrker åtminstone vissa förbättringsutgifter går dessa att dra av.

Vanliga reparationer är inte förbättringsutgifter eftersom de inte "höjer standarden". Det belopp som fås fram efter att man har dragit av anskaffningsvärdet och det andra är det belopp man beräknar skatten på. Detta beskattas som inkomst av kapital (22%)

Du kan läsa mer på Skatteverkets hemsida https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2014.2/2724.html

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Nathalie Byström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Försäljning av fastighet (248)
2021-06-14 Utgår man från inköpspriset eller nuvarande marknadspriset vid beräkning av kapitalvinst när det gäller gåva?
2021-05-24 Överlåta lägenhet via gåva eller till underpris?
2021-04-30 Var kan man hitta en fastighets anskaffningsvärde?
2021-04-30 Lösa ut syskon ur ärvd fastighet.

Alla besvarade frågor (94362)