FrågaSKATTERÄTTGåvoskatt25/01/2016

Skatt för gåva av fastighet

Om min mamma vill skriva över mark som hon äger som gåva till mig, måste jag betala någon skatt för den?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline.

Av 8 kap 2 § inkomstskattelagen framkommer att gåvor är skattefria. Om du betalar din mor en summa som överstiger taxeringsvärdet för överlåtelseåret anses däremot överlåtelsen av fastigheten i sin helhet utgöra ett köp och inte en gåva. Din mor kommer i så fall att beskattas för den eventuella vinst hon gör.

Vid gåva av fastigheter behöver i regel inte heller stämpelskatt betalas (dvs. en skatt på 1,5 % av det högsta av köpesumman för fastigheten eller dess taxeringsvärde för året före lagfart beviljas). Undantaget är om du övertar en skuld som borgenären har säkerhet i fastigheten för eller om du annars betalar ersättning för fastigheten om ersättningen uppgår till minst 85 procent av egendomens värde (4-5 §§ lag om stämpelskatt för inskrivningsmyndigheter).

Sammantaget, din mor behöver inte betala skatt för försäljningen om du inte betalar ersättning för fastigheten och du behöver inte betala stämpelskatt om du inte övertar lån eller betalar ersättning i viss grad.

Hör gärna av dig om du har fler frågor!

Med vänliga hälsningar,Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Skatterätt och Gåvoskatt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000