Skadeståndsansvar för hund som biter inbrottstjuv

FRÅGA
Hej!Ponera att en inbrottstjuv bryter sig in i mitt hus när jag och min familj ligger och sover. Vi vakna av att hunden har attackerat tjuven i hallen och står och biter på honom. Vi visslar till oss hunden och tjuven springer iväg.Har jag som hundägare något straffansvar i detta? Kan jag bli skadeståndsskyldig för hundens bett, trots att inbrottstjuven bröt sig in i vårt hus?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det handlar om skador orsakade av en hund har hundens ägare så kallat strikt ansvar vilket innebär att hundägaren ansvarar för alla skador orsakade av hunden. (se 19 § lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter). Det innebär att du som hundägare kan bli skadeståndsskyldig om din hund biter inbrottstjuven.

Däremot finns möjlighet till jämkning av skadeståndet eftersom det kan anses att inbrottstjuven varit medvållande till skadan. (se Skadeståndslagen 6:1). Det krävs då att den skadelidande medvållat genom uppsåt eller grovt vårdslöshet. Det är inte orimligt att inbrottstjuven kan anses genom grov vårdslöshet varit medvållande till skadan. (jämför NJA 1995 s. 661)

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (464)
2021-07-31 Får en hundägare lämna kvar hundens avföring på marken?
2021-07-13 Vem står för ett eventuellt skadestånd om en hund biter någon?
2021-07-04 Vilket ansvar har hundägare för skador som orsakats av deras hund?
2021-06-30 Skadeståndsansvar för herrelösa hundar

Alla besvarade frågor (94634)