Skadeståndsansvar för cyklist som skadat bil

FRÅGA
Jag korsar ett övergångsställe sittande på en cykel. Blir påkörd halvvägs ut på övergångsstället. Ingen större skada på mig, bilen får ett märke. Bilföraren kollar med sitt försäkringsbolag och skadan kostar 7000kr att fixa. Han tycker jag ska betala eftersom jag har väjningsplikt (satt på cykeln) Sant men är jag skyldig att betala skadan? ord står mot ord, jag var först ut på övergångsstället han såg mig inte, vems är felet? om någon ska pekas ut är vi båda ansvariga. Kan han och försäkringsbolaget kräva mig på pengar. Jag ser inte hur jag kan vara enskilt ansvarig för detta. Tyvärr ringde vi inte polisen på plats utan först dagen efter.vilka är mina rättigheter vilka är mina skyldigheterTrafikregeln och skadan på bilen är två skilda saker Jag kan gå med på att jag har suttit på cykeln och därför har väjningsplikt men samtidigt måste väl en förare ha uppsikt och stanna. Han såg mig inte? Jag är inte ensam ansvarig för att ha orsakat en skada på bilen. Den skadan är föraren minst lika ansvarig till?Vad kan hans försäkringsbolag ha sagt och vad kan försäkringen täcka? Vad har han som bilförare för ansvar?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Vid skador i trafiken används normal trafikskadelagen men enligt 10 § andra stycket ersätts bara skador på motordrivna fordon när de orsakats av ett annat motordrivet fordon. Förarens möjlighet till skadestånd måste därmed baseras på skadeståndslagen.

Enligt 2 kap. 1 § ska den som vållar annan skada genom vårdslöshet ersätta denna. Om du brutit mot en trafikregel så är du antagligen att anses som vårdslös och blir därför ersättningsskyldig. Skadeståndet kan dock jämkas om föraren varit medvållande genom att t.ex. ha orimlig dålig uppsikt (6 kap. 1 § andra stycket). Ofta vid sådana jämkningar dömer domstolen att parterna ska betala hälften var. Detta kan du föreslå. Om du bedöms som skadeståndsskyldig så kan din försäkring eventuellt täcka dessa kostnader.

Om ni inte lyckas komma överens och du inte vill betala skadeståndet så kan du få hjälp av vår juristbyrå med att förlikas eller att driva en eventuell tvist. Mer info finner du här. Dessa kostnader täcks normalt vis av motparten om denne förlorar.

Hoppas det besvarar din fråga. Ursäkta att det dröjt, vi har många gratisfrågor att besvara just nu och gör vårt absolut bästa för att försöka besvara alla. Om du vill garanteras ett snabbt svar, prova gärna vår expresstjänst i framtiden.

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd i trafiken (187)
2021-08-30 Hur omprövar man ett beslut av sitt försäkringsbolag?
2021-08-11 Vad är en trafikolycka?
2021-08-03 Vem bär ansvaret för en bilkrock?
2021-07-31 Skadestånd för påkörd hund?

Alla besvarade frågor (95767)