Skadad egendom efter trafikolycka

2017-06-30 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej fick min postlåda nerkörd i en singelolycka även mina grannars. Hur det gått för inblandade vet jag ej men ingen har hört av sig varken polis eller förare som körde över dem. Ska man polisanmäla för smitning ,vårdslöshet i trafiken med skadeanmälan att ersätta postlådans kostnad. Den går inte att använda ,ny kostar ca 800 kr. Hur gör jag?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vägtrafikant som har haft del i en trafikolycka är enligt 5 § lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott (TBL) (här) skyldig att lämna uppgifter om namn, hemvist eller upplysningar om händelsen. Syftet med denna skyldighet är bland annat att personer som lidit skada av olyckan, lättare ska kunna kräva ersättning av den som vållat skadan. Man brukar säga att den som underlåter att fullgöra denna skyldighet gör sig skyldig till smitning. Även singelolyckor faller in under begreppet "trafikolycka". Jag tolkar din fråga som att inga upplysningar har lämnats av den person som haft del i trafikolyckan, vilket skulle innebära att vägtrafikanten har gjort sig skyldig till smitning. Därför råder jag dig att anmäla incidenten. Det kan dock vara värt att ha i åtanke att det kan vara svårt att uppdaga vem denna vägtrafikant är, om inte händelsen på något sätt har bevittnats av någon annan.

Jag hoppas att detta svar var till hjälp! Lycka till!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1189)
2021-08-05 Vad händer om polisen inte mäter hastigheten vid fortkörning?
2021-08-01 Indraget körkort i Tyskland; får jag fortsätta köra bil i Sverige eller kommer körkortet dras in här också?
2021-07-31 Olovlig körning under 15 år.
2021-07-31 Spärrtidens längd

Alla besvarade frågor (94634)