Ska man betala gåvoskatt?

2017-11-06 i Gåvoskatt
FRÅGA
Hej Jag fick pengarna från min familj som bor utomlands. Och är svensk medborgare och jag vill överföring pengarna till sverige beloppet är 9000000kr jag undrar om skatt ska dem upp skatta sig eller inte?
SVAR

Hej.

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din fråga tolkar jag är om man ska betala skatt på pengarna du fick.

Normalt sett ska man betala skatt på all form av inkomst som man tjänar.

Däremot finns det ett antal undantag i inkomstlagen. Man ska till exempel inte betala skatt på gåvor (8 kap. 2§ 1 stycket inkomskattelagen). Med gåvor menar man att man fått pengar utan att behöva göra något typ av arbete. Att pengarna kom från utomlands spelar ingen roll.

Om du fick ett gåvobrev eller ett kvitto på att du fick pengarna är det bra att spara breven eller kvittona (inte ett krav). Om du inte fick gåvobrev eller kvitto behöver du inte bry dig om detta.

Har du alltså fått pengarna utan att behöva arbeta, sälja saker eller att du fick pengarna från en investering ska pengarna du fick anses vara en gåva. Därmed ska du inte heller betala skatt på dem. Om du fick pengarna till en investering eller liknande kan andra regler gälla beroende på vad du ska göra.

Hoppas att du fick ett svar på din fråga. Om du vill veta mer kan du gå in på skatteverkets hemsida. Där kan du ställa frågor till skatteverket och få besked om vad dem anser.

Henrik Berg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåvoskatt (336)
2021-09-24 Ska gåvor tas upp i deklarationen?
2021-09-08 Måste man betala skatt när man får en fastighet i gåva?
2021-08-23 Bästa sättet att överlåta fastighet till mina barn skattemässigt
2021-08-22 Is a gift taxable in Sweden?

Alla besvarade frågor (95863)