Ska den övertagande sambon betala skatt på såld andel av bostad?

2017-10-29 i Kapitalvinstskatt
FRÅGA
Hej!Min sambo och jag ska separera jag ska behålla huset! Nu har huset öka i värde där vi haft en mäklare,värdet är 250000:- så min sambo har rätt till125000:- som jag får höja bolånet på så hon får sina pengar, men det är väll hon som betalar vinstskatt på dom och inte jag? Och hur mycket är vinst skatt?Mvh
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Kapitalvinst från försäljning av privatbostadsfastighet beskattas med 22% (se 45 kap. 33 § och 65 kap. 7 § inkomstskattelagen 22 delat på 30, multiplicerat med 0,30 = 0.22 = 22%). Detsamma gäller för kapitalvinst från försäljning av privatbostadsrätt (se 46 kap. 18 §). Eftersom det är hon som får inkomsten och vinsten, är det hon som ska beskattas för denna. Det är alltså inte den övertagande sambon som ska betala skatt, det är den sambon som lämnat bostaden och tagit med sig en kapitalinkomst från överlåtelsen av sin bostadsandel som enligt inkomstskattelagen skattskyldig för kapitalvinsten.

Hoppas du fick svar på svar din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?