Sjukskrivning och avgångsvederlag
Hej
Jag har varit sjukskriven från mitt arbete i över ett år pga diskbråck och har kvar besvär trots operation och kan inte arbeta på min arbetsplats. Prognosen är oklar. Arbetsgivaren säger att det inte går att anpassa mina arbetsuppgifter eller omplacera och vill erbjuda mig ett avgångsvederlag. Jag behöver mer information kring detta och vilka problem som kan uppstå. Till saken hör också att jag är anställd på en yrkesroll som jag inte slutfört utbildning på (jag blev sjuk innan jag hann göra den avslutande praktiken) .
Har arbetsgivaren rätt att säga upp mig pga den oklara prognosen om jag inte tar avgångsvederlaget?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Avgångsvederlag är inte den vanliga lönen som man har rätt till under en uppsägningstid, utan det är en ekonomisk kompensation som en arbetsgivare kan betala ut mot att anställningen upphör omgående. Detta kan göras även fast det inte föreligger saklig grund för uppsägning. Avgångsvederlaget är frivilligt för arbetstagaren att acceptera.
Om du inte tar emot avgångsvederlaget så kan du endast bli uppsagd om det föreligger saklig grund för det. Det innebär i ditt fall att det måste föreligga omständigheter som gör att du inte kan utföra något betydande arbete för arbetsgivaren. (7 § lagen om anställningsskydd)
Det anses inte föreligga saklig grund om arbetsgivaren inte har försökt att omplacera arbetstagaren eller byta arbetsuppgifter. Om en sådan ändring skulle kunna leda till att arbetstagaren faktiskt kan utföra betydande arbete så kan inte saklig grund påstås föreligga. I ditt fall låter det som att arbetsgivaren har försökt att hitta arbetsuppgifter som fungerar för dig, med din skada. När en arbetsgivare har gjort det hen kunnat för att kunna ha kvar arbetstagaren, men utan någon framgång, så kan det föreligga saklig grund för uppsägning. Om arbetsgivaren inte vet när sin arbetstagare kan börja jobba igen, och arbetstagaren har varit sjukskriven under en lång tid utan förbättring, så kan det finnas giltiga skäl för uppsägning.
Du får därför själv bedöma om du ser någon möjlighet till förbättring inom en lämplig tid, eller om prognosen snart kommer kunna visa en tydligare bild av när du kan börja jobba igen. Då du säger att din prognos är oklar så förstår jag att detta blir svårt för dig. Du får därför också bedöma i vilken mån arbetsgivaren har ansträngt sig för att hitta arbetsuppgifter som fungerar för dig. Om det inte finns något arbete som du kan göra på arbetsplatsen och om du din prognos fortsätter vara oklar så kan det tyvärr snart föreligga saklig grund för uppsägning.
Hoppas detta gav dig vägledning och lycka till!