Servera alkohol utan serveringstillstånd

2019-06-30 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! Vårt företag har ett evenemang där vi har gäster som får anmäla sig till evenemanget innan och skrivs upp med för- och efternamn. De bjuds på lite underhållning, middag och det ingår ett glas vin till. De betalar en summa för detta (650kr/pp) Min fråga är, om våra gäster vill ha ett glas vin till, utöver det som ingått, och vi tar betalt 20kr/per glas för detta - behöver vi alkoholtillstånd då? Mvh Caroline
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Allmänt om servering av alkohol

Huvudregeln är att det krävs serveringstillstånd vid servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker enligt 8 kap. 1 § alkohollagen. Tillståndet erhålls från den kommun där serveringsstället är beläget.

Det finns emellertid undantag från denna huvudregel som går att finna i 8 kap. 1 a § alkohollagen. Enligt denna bestämmelse krävs inte serveringstillstånd om serveringen gäller ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, och serveringen sker utan vinstsyfte, dvs. priset för alkoholen inte överstiger inköpspriset. Vidare ska serveringen äga rum i lokaler som inte bedriver yrkesmässig försäljning av alkoholdrycker, och slutligen får det finnas någon annan kostnad för deltagarna än inköpet av dryckerna.

Bedömningen i ditt fall

Då ni har tänkt ta betalt för underhållningen och middagen uppkommer det andra kostnader för gästerna än enbart kostanden för alkoholdryckerna. Ni får således inte får servera alkohol utan tillstånd.

Jag hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Sam Naderi
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1145)
2020-08-11 Lagligt att fotografera när varor lastas på en lastbil?
2020-08-10 Folkbokföring för barn över 16 år
2020-08-10 Kan mina barnbarn byta efternamn till mitt flicknamn?
2020-08-04 Kan jag söka till grundläggande militär utbildning om jag blivit dömd för brott?

Alla besvarade frågor (82737)