Servera alkohol utan serveringstillstånd

2019-06-30 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! Vårt företag har ett evenemang där vi har gäster som får anmäla sig till evenemanget innan och skrivs upp med för- och efternamn. De bjuds på lite underhållning, middag och det ingår ett glas vin till. De betalar en summa för detta (650kr/pp) Min fråga är, om våra gäster vill ha ett glas vin till, utöver det som ingått, och vi tar betalt 20kr/per glas för detta - behöver vi alkoholtillstånd då? Mvh Caroline
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Allmänt om servering av alkohol

Huvudregeln är att det krävs serveringstillstånd vid servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker enligt 8 kap. 1 § alkohollagen. Tillståndet erhålls från den kommun där serveringsstället är beläget.

Det finns emellertid undantag från denna huvudregel som går att finna i 8 kap. 1 a § alkohollagen. Enligt denna bestämmelse krävs inte serveringstillstånd om serveringen gäller ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer, och serveringen sker utan vinstsyfte, dvs. priset för alkoholen inte överstiger inköpspriset. Vidare ska serveringen äga rum i lokaler som inte bedriver yrkesmässig försäljning av alkoholdrycker, och slutligen får det finnas någon annan kostnad för deltagarna än inköpet av dryckerna.

Bedömningen i ditt fall

Då ni har tänkt ta betalt för underhållningen och middagen uppkommer det andra kostnader för gästerna än enbart kostanden för alkoholdryckerna. Ni får således inte får servera alkohol utan tillstånd.

Jag hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Sam Naderi
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hall7 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 21:01
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1000)
2019-09-16 Om någon är folkbokförd på fel adress kan detta anmälas till Skatteverket
2019-09-15 Kan jag byta tillbaka till mitt efternamn som gift, fast jag är skild sedan länge?
2019-09-15 Hur fungerar en misstroendeförklaring?
2019-09-14 Vilken lagstiftning gäller på ett flygplan i luften?

Alla besvarade frågor (72850)