Särkullbarns rätt till sin arvslott

2017-06-27 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej.Jag och min bror bor i sverige men är amerikanska medborgare. Våran farfar har precis gått bort och han har fyra barn. Han lämnar efter sig en väldigt mycket både pengar, hus, företag osv. Nu är det så att min pappa som är den äldsta av syskonen sitter i fängelse i USA. Hur funkar det med arvs rättigheter i en sådan här situation? Vad har man för rättigheter? Det ska tilläggas att min farfar gifte om sig på äldre dar men jag vet att han hade skrivit äktenskapsförord. Vill också tillägga att jag misstänker att min pappas övriga syskon försöker göra allt så inte min pappa ska få något eller att vi ska få reda på något. Dom säger hela tiden att allt går till hans nuvarande fru, vilket jag har väldigt svårt att tro. Mvh
SVAR

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det framgår inte var din farfar var bosatt vid tidpunkten för sin död. Enligt artikel 20 i arvsförordningen ska lagen i det land där personen hade hemvist vid tidpunkten för sin död tillämpas för arvsfrågor. Enligt artikel 22 kan dock personen i fråga i sitt testamente välja att lagen i det land där personen är medborgare istället ska tillämpbar.

Förutsatt att det är de svenska arvsreglerna som är tillämpliga på arvet efter din farfar kommer din far ha rätt att få ut sin arvslott trots att din farfar gift om sig. Enligt 3 kap. 1 § ärvdabalken ska visserligen kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande makan, detta gäller dock inte ett särkullbarns arvslott. Det faktum att din far sitter i fängelse förändrar inte detta.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, annars får du gärna återkomma.

Med vänliga hälsningar,

Jakob Melander
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1197)
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt
2021-07-09 Särkullebarn och efterlevande make - vem har rätt till arvet?
2021-06-29 Hur fördelas arv när båda makarna har särkullbarn och ett gemensamt barn?
2021-06-28 Vad får min mans särkullbarn ut i arv direkt?

Alla besvarade frågor (94235)