Samtyckeslagstiftning

2015-02-24 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej! Jag undrar vad en samtyckeslag gällande våldtäkt skulle innebära för de som faller offer? Man har hört och sett mycket om denna lag men man undrar vad som egentligen är sant och inte. Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för din fråga,

Din fråga är väldigt omfattande och detta är kanske inte rätt forum att ge en hel genomgång av lagstiftningen, en enkel googling leder till flera kunniga professorer, domare, journalister osv. som uttalar sig i frågan. Enkelt sagt är i alla fall att mycket är skrivet på området och många anser olika. Det är så som det fungerar innan all lagstiftning går igenom, man vet inte riktigt hur lagen kommer fungera och vilka bevissvårigheter det kommer väcka. Det är alltså inte möjligt att säga vad som är sant eller inte förrän lagen trätt i kraft, jag skulle bara definiera det som åsikter eller tankar kring vad som eventuellt kommer ske. Det finns alltså inte, enligt mig, en klart svar på vad det skulle innebära för de som faller offer.

Till exempel Margareta Bergström, hovrättspresident för övre Norrland, uttalar sig på Dagens Juridik och efterfrågar en samtyckeslag då man på det sättet tydligt skulle markera att sexuellt umgänge förutsätter bådas vilja. Däremot tror inte Bergström att en samtyckesreglering är en formel för att göra det enklare att döma i våldtäktsmål. Hon säger att det även med en sådan lagstiftning vara lika svåra bevisfrågor som det är nu. Den svåra frågan "insåg gärningsmannen att det här var något som offret inte ville?" förändras ju inte. (se artikel här: http://www.dagensjuridik.se/2013/10/hovrattspresident-efter-det-uppmarksammade-valdtaktsmalet-en-samtyckeslag-bor-inforas)

Vänliga hälsningar,

Sofia Jonsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2380)
2020-07-12 Vilka uppgifter visas i belastningsregisterutdraget?
2020-07-12 Anmäla en fritidsledare
2020-07-08 F.d sambo har förstört tillhörigheter
2020-07-06 Indraget körkort vid narkotikabrott?

Alla besvarade frågor (81922)