Sambos rätt till arv

FRÅGA
Hej!Min sambo & jag har bott ihop i några år & har två barn tillsammans. Innebär det att vi ingår i ett registrerat partnerskap? Och så undrar jag om vi kan föra varandras talan om någon av oss skulle gå bort & om vi i så fall vi ärver efter varandra som i ett äktenskap? Tacksam för svar!Med vänliga hälsningar,Michlin Mikael
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Registrerat partnerskap avskaffades 2009 och var innan dess motsvarigheten till äktenskap för samkönade par när de inte tilläts ingå äktenskap. Om ni inte ansökt om registrerat partnerskap innan 2009 är det alltså inte aktuellt för er.

Ert samboförhållande regleras i sambolagen (2003:376). Sambor ärver inte varandra som gifta makar gör. Om någon av er dör avslutas samboförhållandet enligt 2 § p 3 och då görs en bodelning av er gemensamma bostad och tillhörande bohag enligt 8 §. Ert gemensamma bohag är lösöre i er bostad som möbler, hushållsmaskiner och liknande som ni använt tillsammans enligt 6 §. Den avlidnes pengar och andra tillgångar ingår alltså inte i bodelningen och kommer att tillfalla dödsboet.

Om ni vill ärva varandra rekommenderar jag er att skriva ett testamente. Detta kan ni göra via vår avtalstjänst, se http://lawline.se/vara_tjanster/avtal.

Hoppas det här svaret har varit till hjälp!

Vänligen

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2784)
2020-12-01 Utgör ett sparkonto samboegendom?
2020-11-30 Kan man bli ansvarig för sin sambos skuld?
2020-11-28 Vad anses som samboegendom?
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?

Alla besvarade frågor (86836)