Sambors bodelning och övertagande av hyresrätt
Vad säger sambolagen? Vi är inte gifta utan varit sambo i 2 1/2 år o ska nu separera. Jag har barn som helt och delvis bott med oss. Han har inga barn. Han står för hyreskontraktet, har jag inga rättigheter till lägenheten?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Jag förutsätter att ni under hela samboförhållandet har bott i din sambos hyreslägenhet.
När ett samboförhållande upphör exempelvis genom separation så ska på någon av sambornas begäran bodelning av samboegendomen genomföras, vilket framgår av Sambolag (2003:376) 8 § första stycket. Till skillnad från giftorättsgods i äktenskap är samboegendom begränsad i omfattning och avser endast er gemensamma bostad och ert gemensamma bohag, under förutsättning att de har införskaffats för gemensam användning. I fråga om din sambos hyresrätt så utgör den er gemensamma bostad, om den som sagt har anskaffats i syfte att vara er gemensamma bostad och huvudsakligen används på detta sätt (Sambolag 3 § och 5 § första stycket, punkt 3). Om din sambo hade hyresrätten innan ert samboförhållande tog sin början så kan den med andra ord inte räknas som gemensam bostad och därmed samboegendom, varvid den inte ingår i bodelningen. Om den däremot införskaffades under själva samboförhållandet så förutsätts den dock vara för gemensam användning, varvid den anses som gemensam bostad och därvid samboegendom.
Vid en bodelning beräknas först era andelar i samboegendomen (Sambolag 12 §). Detta görs genom att avräkning görs från respektive sambos ägda samboegendom för att täcka de skulder sambon hade vid förhållandet upphörande. Det återstående nettot läggs därefter samman och delas lika (Sambolag 13-14 §§). Eftersom samboförhållandet endast har varat i två och ett halvt år så finns dock en viss möjlighet för den sambo som äger mer egendom att jämka hälftendelningen så att denne får behålla mer av sin egen egendom. Möjligheten till sådan jämkning tar visserligen främst avstamp i förhållandets längd i tid, men det görs ändå en helhetsbedömning utifrån bland annat ekonomiska förhållanden för att avgöra om jämkning kan komma ifråga (Sambolag 15 §). När väl andelarna har bestämts så fördelas samboegendomen mellan er i lotter (Sambolag 16 § första stycket).
Om vi förutsätter att hyresrätten är samboegendom i ert fall så har du rätt att få bostaden på din lott om du kan anses vara den av er två som bäst behöver den. Eftersom hyresrätten står på din sambo så måste ditt övertagande dock också anses vara skäligt med hänsyn till omständigheterna för att kunna genomföras (Sambolag 16 § andra stycket). Eftersom du, men inte din sambo, har barn så talar det för att du har bäst behov av bostaden. Om din sambo däremot saknar egendom utanför bodelningen så kan det tala för att ditt övertagande är oskäligt.
Om hyresrätten inte anses som samboegendom så har du rätt att överta den på i stort sett samma villkor som för samboegendom, det vill säga om du anses bäst behöva den och ett övertagande kan anses som skäligt. Eftersom du och din sambo inte har eller har haft barn tillsammans så ställs dock upp ytterligare ett krav, nämligen att synnerliga skäl ska tala för att du ska få överta bostaden (Sambolag 22 § första stycket). ’Synnerliga skäl’ är ett högt ställt krav, varvid det inte räcker i sig med att du har vårdnad om eget barn för att kunna överta bostaden. Eftersom ni endast har bott samman i två och ett halvt år så är tiden för knapp för att den ska anses som tungt vägande skäl för att du ska kunna anses som berättigad att överta hyresrätten (jämför domen i RBD 1980:20 I). Starka sociala skäl, exempelvis sjukdom, kan dock tala för övertaganderätt.
Om du anses ha rätt att överta bostaden, oavsett om den är samboegendom eller inte, så kan du möjligen bli skyldig att kompensera din sambo för bostadens värde (jämför Sambolag 16 § andra stycket och 22 § tredje stycket). En hyresrätt får visserligen inte ha ett värde i den meningen att den kan överlåtas mot betalning, vilket framgår av Jordabalk (1970:994) 12:65, men enligt rättspraxis så kan det vara rimligt att kräva av dig att ge någon form av ersättning till din sambo.
Ni kan visserligen göra upp om bodelningen på egen hand, men eftersom rätten till övertagande av bostad kan vara en svår bedömning att göra så rekommenderar jag att du ansöker hos domstolen om förordnande av bodelningsförrättare i den mån ni inte kommer överens (Sambolag 26 §). Om något fortfarande är oklart eller om du känner att du behöver vägledning genom förfarandet så är du varmt välkommen att ta kontakt med vår samarbetspartner Familjens Jurist via länken http://lawline.se/boka.
Med vänlig hälsning