Sambor kan få ta över en hyresrätt i vissa fall

FRÅGA
Jag och min sambo ska separera. Han har två första handskontrakt på två hyresrätter. Vi hade tänkt att jag skulle hyra den ena av honom i andrahand. Nu har han hotat mig att jag inte ska få hyra lägenheten av honom utan ska hyra ut den till någon annan. Vi har en son på 2,5 år tillsammans som vi har delad vårdnad för. Jag har god ekonomi och inga betalningsanmärkningar. Skulle jag kunna få överta ett av de två förstahandskontrakten? Jag har till och med adressändrat till aktuella adressen eftersom han hade lovat att jag skulle få bo där.
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

När sambor går isär delar man på gemensam bostad och gemensamt bohag, dessa egendomar är samboegendom. Det finns även viss möjlighet för den sambo som bäst behöver det att ta över en bostad även om bostaden inte är samboegendom (se sambolagen 22 §). Vem som bäst behöver egendomen bestäms bland annat av om det finns ett omyndigt barn i bilden.

Om ert gemensamma barn ska bo hos dig är det inte omöjligt att du skulle få rätt att ta över den gemensamma bostaden, alltså den ni bott tillsammans i.

Hoppas du har fått svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?