Sambor ärver inte men kan få egendom genom bodelning

FRÅGA
Hur gör jag för att skydda min lgh så att mina barn ärver den? Min kille bor hos mig men är inte skriven här. Vi har ingen gemensam ekonomi och det är bara hyran vi delar. Då han lider av altzheimer vet vi inte hur länge det fungerar att han är boende hos mig. Men vad händer om jag skulle avlida, kan han ärva mig och min lgh, förutom arvslotten? Hur gör jag för att förhindra detta så att allt går till mina barn?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

I mitt svar kommer jag att hänvisa till ärvdabalken som du finner här och jag kommer förkorta den ÄB. Jag hänvisar även till sambolagen som du finner här

Sambor ärver inte varandra om det inte finns ett testamente, har ni inget sådant så kommer inte din sambo inte att ärva. De som ärver en person i Sverige är (i följande ordning), makar (3:2 ÄB), barn, föräldrar, syskon, syskons barn, mor- och farföräldrar (2 kap. ÄB).

Vad som däremot sker om en sambo dör är att egendomen ska bodelas. I ett samboförhållande är det bara samboegendom som bodelas enligt 8 § sambolagen. Samboegendom kan vara bostaden, men det är endast om bostaden köptes för sambornas gemensamma boende, enligt 5 § sambolagen. Har en sambo ägt en lägenhet innan och den andra sambon enbart flyttar in så är lägenheten inte samboegendom och ska alltså inte delas.

Även om den skulle delas så kommer bara halva lägenheten att tillfalla din sambo, den andra halvan kommer att bli din, vilket betyder att de som jag klassat ovan kommer att ärva den.

För att se till så att allt går till dina barn kan du skriva ett testamente. Är du däremot inte gift så kommer allt tillfalla dina barn ändå och då behövs inget testamente.

Jag hoppas du fått svar på din fråga, är det något som är oklart eller otydligt lämna en kommentar här på Lawlines hemsida så svarar jag på den så fort jag kan.

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3038)
2021-11-25 Vad händer med sambos egendom om hen avlider?
2021-11-24 Formkraven för upprättandet av ett samboavtal
2021-11-24 Ärver min sambo mitt hus om jag avlider? Hur ska vara säker på att de tillfaller mina barn?
2021-11-23 Vad händer med katterna när jag och min sambo separerar?

Alla besvarade frågor (97338)