Samboegendom och bodelning

FRÅGA
Hej!Har en fråga om min bror och hans tjej! Han har nyss flyttat till standen hon bor i för att hon inte trivdes i hans gammla lägenheten! Hur blir det med bodelningen om det skulle gå isär? Han står för både lån och på köpekontraktet och jag tror att hon inte står på den adressen! Vissa saker har dom köpt nytt tillsammans och delat på penga messigt men tänkte mest hur det blir med lägenheten? När börjat sambo avtalet gälla?? Dom har knappt vart tillsammans i 6 månader! ///Vill min bror det bästa
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

När ett samboförhållande upphör så delar man på samboegendom. Samboegendom är den gemensamma bostaden och bohaget, om det införskaffats för gemensam användning (sambolagen 3 §). Det innebär att det man har med sig in i förhållandet får man även behålla när man går isär, och det man köper in för att använda gemensamt kommer man dela på - oavsett vem som betalat. Det finns vissa undantag, de räknas upp i 4 §, ex. gåvor som ska vara mottagarens enskilda egendom.

Om lägenheten som din bror köpt har köpts för att vara deras gemensamma bostad kommer de dela på värdet för den om de går isär. Den som behöver bostaden bäst kan få bo kvar, men kommer då bli tvungen att kompensera den andra för halva värdet. Det bohag som de köpt för att ha i sitt hem kommer också att delas upp. Om samboförhållandet har varat under kort tid och det därför är oskäligt att man delar hälften på samboegendomen kan man göra en annan fördelning (se 15 §).

Om de har/skriver ett samboavtal kan de avtala om att ex. lägenheten inte ska ingå i bodelningen. Ett samboavtal kan man skriva när som helst före eller under förhållandet (se 9 §).

Hoppas du fått svar på din fråga.

Mvh,

Rebecca Axelsson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2925)
2021-06-14 Häva samboavtal
2021-06-14 När ska en bostad räknas som samboegendom?
2021-06-14 Kan sambo kräva del av arv?
2021-06-13 Hur undantar man en lägenhet för sambors gemensamma bruk från en bodelning?

Alla besvarade frågor (93110)