Samboegendom

Hej! Jag äger en bostadsrätt i Stockholm och betalar hyra, ränta och amortering. Nu är det så att min kille ska flytta in hos mig och folkbokföra sig på min adress samt få sin post dit. Jag undrar vilka rättigheter han får genom att folkbokföra sig på min adress? Om vi säljer lägenheten, har han då rätt till hälften av vinsten? Vet att det står om sambolagen tidigare på denna sida, men vill fråga så det inte är något annat som gäller i mitt fall.

Med Vänlig Hälsning

Alexandra

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När ett par stadigvarande bor tillsammans och har ett gemensamt hushåll blir sambolagen tillämplig (1 § sambolagen). I ditt fall blir sambolagen troligen aktuell. Det innebär att en bodelning ska göras, på liknande sätt som vid skilsmässa, om samboförhållandet upphör (jfr 2 § sambolagen) och någon av samborna begär bodelning (8 § sambolagen). Det som ingår i bodelningen är all samboegendom, dvs. sambornas gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning (3-7 §§ sambolagen).

I och med att din sambo inte är ägare till bostadsrätten har han inte rätt till någon del av den vid en försäljning. Däremot kan bostadsrätten eventuellt vara samboegendom, vilket skulle medföra att din sambo har rätt till motsvarande halva bostadsrättens värde om en bodelning skulle bli aktuell (14 § sambolagen). I ditt fall är däremot bostaden inköpt innan samboförhållandet inleddes. Normalt kan inte det en sambo köper före samlevnaden anses som samboegendom i och med att det vanligtvis inte är förvärvat för gemensam användning. Endast om köpet görs i nära anslutning till att samlevnaden inleds kan det anses att det skett för gemensam användning. I ditt fall verkar bostadsrätten vara inköpt för en längre tid sedan, vilket gör att den inte är samboegendom.

Vänligen,


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning