Samboavtal - tidpunkt och form m.m.

Hej,

Jag undrar vid vilken tidpunkt det är bäst att låta skriva ett samboavtal samt ett avtal som anger hur mkt min sambo och jag äger olika i procent vid köpet av den nya bostadsrätten när vi väl köper en? Som situationen ser ut nu så kommer jag nog sälja av min nuvarande bostadsrätt för att sedan köpa en större med min sambo. Vi kommer då ha olika kontantinsatser där jag har mer i insats. Detta vill vi då ska framgå i avtalet så man ser att vi ägd olika andelar vid en eventuell separation. Samtidigt vill vi skriva ett samboavtal som säkerhet för båda. Vid vilken tidpunkt är det lämpligast att göra detta för att förhindra framtida tvister med min sambo? Är det innan vi blir ägare till den nya gemensamma bostaden eller när vi väl köpt den nya bostaden som man först kan skriva avtalen oss emellan? Vi behöver ju innandess blivit beviljade lånen också.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Samboförhållandet regleras i sambolagen (SL) där även bestämmelser om samboavtal finns.

Det är klokt att fundera på ett samboavtal nu när du och din sambo tillsammans skall köpa en gemensam bostad. Bostaden kommer att bli samboegendom eftersom ni förvärvar den för gemensam användning, 3 § SL. Utan ett samboavtal har ni som huvudregel rätt till 50 % var av samboegendomen vid en eventuell separation och bodelning, 14 § SL. Med ett samboavtal kan ni istället avtala om att en bodelning inte skall ske överhuvudtaget eller att viss samboegendom inte skall ingå i bodelningen, 9 § SL. Ett samboavtal kan dock tyvärr inte ha den formulering om hur en framtida bodelning skall gå till d.v.s. att bodelning av en viss egendom skall ske på ett visst sätt.

Istället skall ni ha både ett skuldebrev och ett samboavtal för att speglar de olika insatserna och andelarna. Du som lägger in en större insats skall först utfärda ett skuldebrev till din sambo på skillnaden ni har i insatserna. Skuldebrevet skall förfalla till betalning vid samboförhållandet upphörande. Detta innebär att vid en eventuell separation, din sambo skall betala tillbaka skillnaden så att insatserna blir lika i efterhand.

Därefter skall ett samboavtal upprättas i skrift och undertecknas av er båda. I avtalet skall det står att var och en sambo behåller sin andel av ägandet och sina skulder. Detta är nödvändigt eftersom skulder som är kopplade till samboegendom kan normalt dras av vid en bodelning, se 13 § SL. Samboavtalet avtalar därför bort denna avdragsmöjlighet.

Gällande tidpunkten för upprättandet av samboavtal nämner lagen inget förutom att ‘sambor eller blivande sambor får avtala’. Det tycks dock att ni inte kan avtala om egendom som ni inte äger än så praktiskt sett är det nog bäst att ni skriver skuldebrevet och samboavtalet i samband med eller efter köpet av bostaden.

Det finns ett annat sorts avtal som är s.k. föravtal, vilket skrivs inför ett omedelbart förestådd upphörande av samboförhållandet, 10 § SL. Skillnaden med ett sådant avtal är att det får formuleras så att den talar om hur den framtida bodelningen skall gå till. Nackdelen är dock naturligtvis att detta kan bara skrivas just när samborna skall skiljas därför lämnar utrymme för osäkerhet när samborna är fortfarande tillsammans.

Lawline har en avtalstjänst där ni kan få hjälp med att skriva ett skuldebrev och samboavtal, vänligen se länken här.

Med vänlig hälsning,

You Jung Lee TörnqvistRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning