Sambo vägrar att flytta ut

FRÅGA
Jag ägde huset innan min sambo flyttade in. Vi ska nu separera men han vill inte flytta (helst inte separera alls). Vad har han för rätt att bo kvar? Måste jag på ngt sätt "säga upp" hans boende hos mig? Måste jag ge honom ngn speciell tid för att flytta ut? Vilka regler har jag att förhålla mig till? Just nu har vi gemensam ekonomi. Vi har en dotter på 15 mån.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Regler om samboförhållanden hittar du i Sambolagen.

Samboegendom

Om du och din sambo gemensamt hade köpt bostaden i syfte att det skulle vara ert gemensamma hem skulle den ha utgjort samboegendom och ha ingått i en bodelning, Sambolagen 5 § och 8 §. Det skulle innebära att du och din sambo skulle ha lika stor rätt till bostaden. Eftersom att du ägde bostaden innan ni inledde samboförhållandet är den din egna egendom och alltså inte samboegendom. Du har alltså rätt till bostaden och rätt att begära att din sambo flyttar ut.

Undantag

Det finns ett undantag till detta vilket gör det möjligt för en sambo att i vissa fall överta rätten till bostaden även om den inte utgör samboegendom. Detta undantag gäller dock endast bostads- och hyresrätter, och jag tolkar det som att det i ditt fall rör sig om en villa vilket innebär att undantaget inte är tillämpligt, jfr. Sambolagen 22 §.

Hur du kan gå tillväga

Jag tolkar det som att din sambo vägrar att flytta ut. Eftersom att du äger huset blir du att betrakta som hyresvärd och din sambo som hyresgäst. Detta innebär att den vanliga uppsägningstiden på tre månader gäller (om inget annat avtalats mellan er), Jordabalken (JB) 12 kap. 4 §. Detta skydd finns till för att en sambo inte ska kunna bli “utslängd” över en natt, för att denne ska få tid att hitta ett nytt boende. Uppsägningen ska vara skriftlig och delges din sambo, JB 12 kap. 8 §.

Om din sambo trots detta inte flyttar kan du ansöka om avhysning hos Kronofogden. Du hittar mer information om detta på Kronofogdens hemsida, se här.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Mikaela Lundblad
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2960)
2021-07-25 Sambos gemensamma husdjur vid separation
2021-07-24 Kan en bostad vara sambornas gemensamma även om jag har betalat för den själv?
2021-07-23 Hur länge får efterlevande sambo bo kvar i bostaden efter att den gått i arv?
2021-07-22 Har sambo rätt till hälften av huset vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94218)