Sambo som förmånstagare av tjänstepension

FRÅGA
Har varit sambo i 26 år. Skriven på samma adress som min partner. Han har en tjänstepension med efterlevandepension. I försäkringsbrevet står att förmånstagare är barn som ej fyllt 20 år och make/maka/registrerad partner.Kan jag som levt med honom under äktenskapliga former i 25 år anses som registrerad partner?Vi äger även ett hus i Spanien tillsammans. 50% vardera.Tacksam för svar.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad som menas med sambo definieras i 1 § sambolagen (se här) och innebär två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. I försäkringsbrevet stod det att make/maka/registrerad parter är förmånstagare. Enligt 1 kapitlet 1 § äktenskapsbalken (se här) blir de som ingår äktenskap makar. Idag kan man inte längre bli registrerad partner, utan det finns kvar sedan den tiden då samkönade par inte fick ingå äktenskap. Idag får samkönade par ingå äktenskap och omfattas av bestämmelserna om make/maka, men registrerat partnerskap finns kvar för de som inte valt att omvandla partnerskapet till äktenskap. Registrerat partnerskap är alltså att likställa med äktenskap.

På grund av detta omfattas sambo inte av benämningen registrerad partner. Samboförhållandet är något som uppstår utan registrering.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2904)
2021-04-30 Har en fd sambo och fästmö/fästman skyldighet att skicka den andres egendom till hen när förhållandet tar slut?
2021-04-30 Utgör bostadsrätt som förvärvats genom gåva samboegendom?
2021-04-30 Hur kan man reglera samboegendom vid bodelning?
2021-04-29 Hur fungerar det med samboegendom?

Alla besvarade frågor (92043)