Sambo och bodelning, vad är samboegendom?

FRÅGA
Hej .En vän har gått isär med sin pojkvän. Efter att vara förlovade å sambos i 14 år .Nu är det bodelning å han har 3 motorcyklar samt båt... Enligt henne betalade han för dom men inget till boendet samt upphälle ett tag tills de kom på fötter...Frågan är..Gäller dessa motorcyklar samt båt i bodelningen eller är allt hans ??Mvh
SVAR

Hej och tack för din fråga.

När det gäller sambos så är Sambolagen tillämplig om den inte avtalats bort. Det vill säga om din vän och hennes sambo inte avtalat om att hela eller delar av sambolagen inte ska gälla så gäller den. I detta fall hade ett avtal om att hela eller delar av sambolagen inte förändrat något.

Det som enligt sambolagen är samboegendom, och alltså det som ska delas vid en separation är sambors gemensamma bostad och bohag om det införskaffats för gemensamt bruk (se 3 §).

Motorcyklar och båtar är alltså inte samboegendom enligt lagen, och kommer därför inte att ingå i en bodelning. Lagen tar i det fallet ingen hänsyn till att han inte bidragit till boende och uppehället utan istället köpt fordon.

Så motorcyklarna och båten är hans.

Vänligen,

Alexandra Wikner
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2782)
2020-11-28 Vad anses som samboegendom?
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?
2020-11-25 Kan sambo få täckning för enskilda skulder från samboegendom?
2020-11-25 Bodelning av lägenhet enligt sambolagen (SamboL)

Alla besvarade frågor (86590)