sambo inbördes testamente

2017-06-07 i Sambo
FRÅGA
Två sambor som båda har barn från tidigare förhållanden, skrev en gång testamente för att "skydda" varandra om någon av dem skulle avlida. Vad händer om de separerar? Vad måste de göra?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Två sambos har båda barn sedan tidigare förhållanden och skriver testamente för att "skydda" varandra om någon av dem avlider. Detta gör dem eftersom särkullsbarn som huvudregel ärver hela kvarlåtenskapen av sin förälder och sambon har ingen arvsrätt utan testamente.

Din fråga är vad som händer ifall man sedan separerar. Ärvdabalken (ÄB) 11 kap 8 § stadgar att ifall samboförhållandet upphör innan testamentet aktualiserats (någon av samborna dör) så föreligger det en presumtion för att det inbördes testamentet inte längre är giltigt. Alltså måste inte två sambos vidta några rättsliga åtgärder alls ifall de separerar efter att de upprättat ett inbördes testamente. Det blir automatiskt icke gällande enligt presumtionen, som såklart kan motbevisas (men det är svårt).

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga och har du ytterligare frågor kan du mejla oss på info@lawline.se eller boka tid med en av våra jurister ifall du t.ex. vill upprätta ett eget testamente.

Trevlig sommar!

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (492)
2021-07-26 Överlåta arv till mamma som var sambo med avliden pappa
2021-07-14 Tolkning av testamente mellan sambor
2021-07-14 Vad händer med bostadsrätten om ens sambo dör?
2021-06-30 Bodelning vid samboförhållandets upphörande

Alla besvarade frågor (94270)