Sambo - bodelning

FRÅGA
Hej! September 2016 flyttade jag och pojkvännen ihop. Vi delade på oss mars 2017 då det inte funkade. Vi köpte då en katt gemensamt (Har bevis på att jag betalt hälften) och han skrev på som ägare. Nu får jag inte träffa honom då han är arg på mig. Har jag ingen rätt till katten alls trots att jag betalt hälften eller det är ägarbeviset som överväger. I vilket fall har han utan min vetskap sålt katten till en i hans familj, men han har katten. Notera att detta är en blandras katt ragdoll/huskatt. Känns riktigt orättvist då jag lagt ner mycket tid och kärlek på katten som fortfarande betyder extremt mycket för mig.Sen till del 2. Vi kom överens i början när vi flyttade isär. Jag tog alla grejer som var mina. Sen tog jag en liten byrå, en tavla och hans datorstol. Detta kom vi överens om. Jag lämnade kvar lite som var mitt. Vi kom även överens om att han skulle köpa ut resterande möbler/inredning när skatten kom. Detta är då tv/matta/tavlor/soffbord/tv bänk/köksredskap som tallrikar, bestick, glas osv. Men nu vägrar han betala då han anser att vi delat lika. Men för mig är det inte att dela lika när jag enbart tagit mina grejer + 3 stycken småsaker. Dumt nog har vi inte skrivit några papper eller har kvitto på detta så vet inte hur jag ska gå till väga. Känns som att vi inte kan gå vidare med vårt liv (iaf inte jag) om det inte blir rättvist. Betyder att han tagit både katten och möbler och jag går utan någonting. Inte rättvist för fem öre. Hoppas på något slag av hjälp
SVAR

Hej,

Tack för att du har vänt dig till oss på Lawline med din fråga.

Del 1 - Katten

Ditt bevis på att du äger hälften av katten är fullt tillräckligt. Eftersom ni äger katten tillsammans ska ni också ta gemensamma beslut om den. Att sälja den utan ditt samtycke är inte ok. Du har alltså rätt att antingen få träffa katten eller att åtminstone bli utköpt så att din f.d. får full äganderätt.

Del 2 - Den övriga egendomen

Vilka rättigheter har du ifall du och din sambo separerar - Generellt

När samboförhållandet upphör ska en bodelning genomföras och det som räknas som samboegendom ska delas lika mellan er båda.

Vad som utgör samboegendom och vad som ska ingå vid bodelningen

När ett samboförhållande upphör ska det ske en bodelning om någon av samborna begär det, enligt 8 § SamboL. Vid bodelningen ska samboegendomen fördelas mellan samborna. Enligt 3 § räknas gemensam bostad och bohag som som införskaffats för gemensamt bruk som samboegendom.

Vad räknas som bohag?

Med bohag avses sådant som är avsett för det gemensamma hemmet:

- Möbler
- Hushållsmaskiner
- Annat inre lösöre

Med möbler avses sängar, skåp, bord och stolar.
Till hushållsmaskiner räknas spis, kylskåp och frysbox i den mån dessa inte utgör tillbehör till fast egendom.
Till bohag i hushållet torde vidare räknas kastruller och annat avsett för matlagning och förvaring av mat, glas och porslin samt bestick. Enligt förarbetena räknas till annat inre lösöre bland annat linne, textilier, konst och prydnadsföremål, radio- och TV-apparater och annan sådan elektrisk utrustning, köksutrustning samt böcker. Avsikten är att allt inre lösöre som normalt ingår i ett hem ska utgöra bohag. (Tänk på att detta inte är en fullständig uppräkning av vad som utgör inre lösöre).

Ni ska alltså dela lika på de möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som ni gemensamt har införskaffat.

Avsaknad av kvitton

Kan ni inte komma överens om när egendomen är inköpt kan ni få hjälp av en bodelningsförrättare utsedd av tingsrätten. Sedan får ni med kvitton (som ni eventuellt saknar, men ni kanske kan använda er av bankutdrag osv.) och vittnen försöka bevisa vad som är köpt innan ni flyttade ihop respektive vad som är köpt efter att ni flyttade ihop och som då är gemensamt införskaffat.

Rekommendation

Jag rekommenderar dig att ta hjälp av vår juristbyrå för att reda ut ditt ärende och så att du får ut den egendom som du har rätt till. Du kan mejla mig på johan.hakansson@lawline.se så hjälper jag dig att få kontakt med dem!

Johan Håkansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95739)