Samägande av staket

2017-04-09 i FASTIGHETSRÄTT
FRÅGA
HejMin fru ärvde en tomt med hus på som vi har rivit och byggt ett nytt. Nu står det ett staket på vår sida tomtgränsen som dessutom fortsätter mot en annan granne. Vi har planterat en häck en meter in på vår sida och vill nu ta bort staketet. Grannen säger att han har betalt en del av staketet ihop med den nu för över 30år sedan avlivna förra grannen och säger att han måste godkänna rivningen. Hur går man tillväga? Staketet står ca:10 cm in på vår tomt.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline.

Situationen som nu uppstått mellan dig och din granne rör staketet som kan vara finansierad av grannen. I lagen om samäganderätt (här) 2 § framgår det att samtycke krävs från samtliga delägare vid förvaltning av samägd egendom. Om den här lagen är tillämplig har alltså grannen rätt och ni får försöka komma överens om rivningen. I 16 § lag om samäganderätt står det att samäganderättslagen inte är tillämplig på situationer som regleras i lag om förvaltning av samfälligheter (här). Vad som skulle kunna vara aktuellt är 1 § p.4 som hänvisar till anläggningslagen (här). För att en sådan anläggning ska uppstå behöver en förrättning skett vilket inte verkar ha skett i detta fall.

Som du ser är detta rättsförhållande komplicerat. Jag gör den bedömningen att ni bör försöka få grannens samtycke innan ni river staketet, detta kan bli en bevisfråga om grannen inte kan styrka att han betalat för staketet för då faller hans rätt. Om ni nu får grannens samtycke se till att det görs ett sånt sätt att ni kan styrka att grannen gett samtycket, t.ex genom att grannen får skriva under ett papper som ni sparar.

Hoppas ni fått svar på er fråga!

Jakob Perä
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2073)
2021-07-29 Vad gäller vid störande villagrannar?
2021-07-29 Kan jag tvinga fram en försäljning av bostadsrätt efter separation?
2021-07-28 Hur sker en överlåtelse av fastighet?
2021-07-27 Fråga om träd medför olägenhet för grannar

Alla besvarade frågor (94371)