Samägande av hund

2020-08-30 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej!Min pojkvän och hans ex köpte en hund när dom var tillsammans där han betalade för hunden men hon står ensam på köpekontraktet. Fram till för ett halvår sedan så har dom haft delad vårdnad men nu vägrar hon lämna över hunden och hävdar att det är hennes. Vad har min pojkvän för rättigheter i det fallet?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

På din fråga låter det som att din pojkvän och hans ex köpte hunden tillsammans, eftersom han betalade men hennes namn står på köpekontraktet. Hundar är i juridisk mening lös egendom. Det lär alltså vara fråga om ett samägande, alltså att de tillsammans äger hunden. Eftersom hans ex står ensam på köpekontraktet kan det däremot vara lite svårt att bevisa samägandet. Enligt samäganderättslagen måste beslut fattas med full enighet mellan samtliga delägare. Alltså har hans ex inte rätt att t.ex. sälja hunden utan din pojkväns samtycke. Eftersom de äger egendomen tillsammans ska de också båda ha tillgång till den, hon har alltså inte rätt att vägra din pojkvän tillgång till hunden.

Min rekommendation är att din pojkvän och hans ex försöker skriva ett samägandeavtal, alltså ett avtal om hur ägandet ska se ut mellan dem för att undvika tvister i framtiden.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Emilia Nordström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (578)
2021-04-04 Samägande av fastighet
2021-04-03 Konflikt om nyttjande av samägd bostadsrätt
2021-03-31 Avtal om äganderätt i fastighet
2021-03-29 Försäljning av fastighet och samäganderättsavtal

Alla besvarade frågor (91063)