Såld häst har sålts vidare direkt, vad kan ursprungssäljare göra?

2016-06-30 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Hej, jag har i mitten på mars sålt en häst till kraftigt reducerat pris 27 000 (under tid bli värd 100 000). Hästen har låsningar som kräver regelbunden vårdnad. Köparen var fullt om detta. Tyvärr så var köparen oseriös och sålde vidare hästen inom 4 veckorför 62 000 utan att ge bakgrundsinformation. Vad kan man nu göra? Går det för den nya köparen att sätta igång en process då hon har fått betala mer än det dubbla för hästen eller kan jag som ursprungsäljare göra något? Mvh
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vad tråkigt det blivit för din tidigare häst. Tyvärr så finns det inte mycket du kan göra. När du sålt hästen så övergick ägandet på köparen, och denne har rätt att göra och inte göra som hon vill med sin egendom. I juridisk mening så räknas hästar som lös egendom och är jämställda med döda ting. Det är alltså juridiskt ingen skillnad på att sälja en häst och att sälja en bil rent juridiskt.

Om du inte i avtalet skrev in en klausul om att köparen inte fick sälja hästen vidare och kopplade ett vite till avtalsbrott, så finns det inget du kan göra. Det du kan göra om du vill göra någonting är att tala med den nya ägaren och upplysa denne om att hästen har haft låsningar tidigare som då krävt regelbunden vård. Det är dock den nya ägarens fria val om hen vill bry sig om detta eller ej.

När det gäller din fråga om process så är det ingenting du kan initiera. Möjligen skulle den nya ägaren kunna det, beroende på om säljaren medvetet undanhållit information om hästen som var av betydelse för köpet, om hästen är i sämre skick än vad som kan förväntas. Men det beror också på om köparen undersökt hästen eller ej, om det är en privatperson eller näringsidkare som sålt hästen osv. Så det går inte att ge svar på här, mer än att du inte kan göra något juridiskt.

Att du inte kan göra något är dels då för att ägarskapet övergick till köparen när du sålde hästen, och man har rätt att sälja sin egendom hur man vill. Dels så beror det på att du inte löpt någon förlust eller liknande på grund av att hästen såldes vidare, köparen har rent juridiskt inte skadat dig genom att sälja hästen vidare. Moraliskt och känslomässigt förstår jag fullt ut att det är en oerhört jobbig och upprörande situation, och det jag kan råda dig till är att informera nya ägaren om hästens tidigare besvär så att hen vet om det, för hästens skull. Men i övrigt låta saken bero, det är nu en fråga mellan säljaren och nya ägaren.

Vänligen,

Alexandra Wikner
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (848)
2020-11-25 Öppet köp i butik
2020-11-25 Hur länge har ett företag på sig att kräva tillbaka en felskickad vara?
2020-11-24 Ångerrätt konsument resp. näringsidkare
2020-11-21 Behöver du betala för bilvärderingstjänsten trots att företaget varit otydligt vid lämnande av prisinformation?

Alla besvarade frågor (86565)