Sakrättsligt skydd för bilägare vid utlån

2017-08-25 i Utmätning
FRÅGA
Jag har en skuld på 10000 kr till kronofogden som jag inte har möjlighet att betala för tillfället och den preskriberas i år också. Jag bara undrar vad som gäller och det är så här att jag har möjlighet att låna/hyra bil av vänner som ställer upp för mig i en jobbig situation, jag behöver bil för att kunna jobba för det mesta men också för att skjutsa barn till träningar dagis etc. Jag läser så mycket om att kronofogden kan ta någon annans bil i som jag skull råka ha hemma. Så min fråga är vad för papper anses som vattentätt för att det inte ska kunna ta någon annans bil som jag har i min besittning för tillfället, Jag deras ägarbevis försäkringsbevis köpekontrakt och behöver jag nån form av kontrakt att jag hyr/lånar bilen av de.? Hur ska man kunna gardera sig? Jag vill inte att mina vänner ska råka illa ut för att de hjälper en vän i nöd.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Kronofogden får bara utmäta egendom de vet är din eller som de kan anta är din (4 kap. 18 § utmätningsbalken). Så länge bilen är skriven på dina vänner kan Kronofogden inte ta den för att utmäta dina skulder. Ägarna till bilen har så kallad separationsrätt vid utmätning. Om du vill vara extra säker så kan det vara bra att ha deras ägarbevis eller liknande med i bilen. Det lär dock inte vara några problem för dina vänner att bevisa äganderätt till bilen om den mot förmodan skulle utmätas.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (553)
2021-08-01 Pantsättning av bostadsrätt och sakrättsligt skydd vid förvärv av bostadsrätt
2021-07-31 Kan jag få tillbaka utmätt egendom om KFM inte lyckas sälja egendomen?
2021-07-31 Vad krävs för utmätning?
2021-07-26 Skriva över bil på ett barn

Alla besvarade frågor (94634)