Saklig grund för uppsägning/avskedande vid tidsbegränsad anställning?
Hej.
Jag undrar lite om min dotter som är 17 har ett avtal att hon ska jobba till augusti och arbetsgivaren säger att hon inte får jobba mer pga klagomål från kunder.
Vilka rättigheter har hon??
Kan arbetsgivaren bara säga till henne att hon får sluta och så blir det inget mer??
Har hon rätt till ersättning för tiderna hon blivit lovad att jobba?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Så som jag förstår din fråga undrar du om din dotters arbetsgivare har haft saklig grund för uppsägning alternativt avskedande av hennes anställning, samt vilka rättigheter din dotter som arbetstagare har?
Reglering av anställningsavtal
Den lag som är tillämplig i det aktuella fallet är lagen om anställningsskydd (LAS). Med tanke på att din dotter blivit lovad jobb till och med augusti kommer jag i det följande att utgå ifrån att hon har en tidsbegränsad anställning hos sin arbetsgivare. En sådan anställning ger generellt sett arbetstagaren ett starkare skydd än en tillsvidareanställning. Av 4§ LAS följer som utgångspunkt att en tidsbegränsad anställning upphör vid den avtalade anställningstidens utgång, om inte något annat avtalats.
Uppsägning och avskedande vid tidsbegränsad anställning
Uppsägning från arbetsgivarens sida regleras i 7§ LAS, varvid det krävs saklig grund för sådan uppsägning. Avskedande regleras i 18§ LAS och får ske om arbetstagaren grovt åsidosatt sina åligganden. Det ska nämnas att vad som är saklig grund för uppsägning respektive avskedande är ganska oklart beroende på omständigheterna i varje enskilt fall.
Såvida anställningsavtalet inte ger uttryck för en överenskommen möjlighet att få den tidsbegränsad anställningen att upphöra i förtid, bör uppsägning inte vara möjlig. Inte ens om saklig grund för uppsägning anses föreligga. Däremot bör avskedande kunna ske även vid tidsbegränsad anställning. Uppsägning skulle också kunna bli aktuellt om anställningsavtalet blivit oskäligt betungande för arbetsgivaren.
Arbetsgivarens underrättelseskyldighet
Enligt 30§ LAS har arbetsgivaren vid uppsägning och avskedande en viss underrättelseskyldighet. Vid uppsägning måste arbetsgivaren underrätta arbetstagaren om detta två veckor i förväg och vid avskedande en vecka i förväg. Om arbetstagaren är fackligt organiserad har arbetsgivaren också en skyldighet att underrätta den lokala arbetstagarorganisationen som arbetstagaren tillhör.
Lön och andra förmåner under den tidsbegränsade anställningen?
Enligt 12§ LAS har en arbetstagare som blivit uppsagd rätt till lön under uppsägningstiden, detta även om arbetstagaren inte får några arbetsuppgifter under uppsägningstiden. Enligt 11§ LAS är uppsägningstiden minst 1 månad för arbetsgivare och arbetstagare.
Tvist om uppsägning/avskedande
Enligt 34§ LAS följer att om en arbetstagare blivit uppsagd utan saklig grund så ska uppsägningen ogiltigförklaras. Om det uppkommer tvist om anställningen ska anställningen bestå tills tvisten avgjorts. Men om arbetsgivaren begär att anställningen istället ska upphöra till tvisten avgjorts kan domstolen besluta om detta i förväg.
35§ LAS behandlar avskedande och ett sådant blir ogiltigt om det som grundar avskedandet inte ens räcker som saklig grund för uppsägning. Uppkommer tvist om anställningen ska anställningen inte bestå till dess att tvisten avgjorts.
Sammanfattningsvis
Det är svårt att göra en bedömning endast på informationen att hon fått sluta jobba p.g.a. klagomål från kunder. Det intressanta är egentligen vad hon har gjort som fått arbetsgivaren att vilja avsluta anställningen, samt om hon blivit uppsagd eller avskedad. Avgörande blir till viss del vad din dotter och arbetsgivaren kommit överens om i anställningsavtalet. För uppsägning krävs som tidigare nämnts att det är överenskommet att detta kan ske i förtid. Avskedande kan visserligen ske oavsett om det är avtalat eller ej. Men det ska ganska mycket till för att bli avskedad, vilket "grovt åsidosättande av arbetsuppgifterna" vittnar om. Det ska i princip vara frågan om allvarligare misskötsamhet, avsiktligt eller vårdslöst, och som inte rimligen ska behöva tålas i något rättsförhållande.
Noteras ska också arbetsgivarens underrättelseskyldighet. Arbetsgivaren kan alltså inte komma en dag och meddela att din dotter blivit uppsagd. Tiden på underrättelse två veckor i förtid måste respekteras. Som privatperson står man oftast i en underlägsen ställning gentemot en arbetsgivare och det är därför din dotter skulle kunna ta hjälp av en arbetstagarorganisation som förhandlar med arbetsgivaren angående uppsägningen/avskedandet, förutsatt att hon är medlem.
Om din dotter har blivit uppsagd har hon som tidigare nämnts rätt till lön 1 månad som uppsägningstiden varar. Detta gäller inte vid avskedande.
Angående hur ni ska gå tillväga rent praktiskt är det bästa att ta reda på vad som står i anställningsavtalet och om det gäller uppsägning eller avskedande. Vid uppsägning är utgångspunkten att om din dotter inleder en tvist mot arbetsgivaren angående uppsägningens giltighet så kommer hon få vara kvar i anställning tills tvisten är avgjord. Utgångspunkten är att det motsatta gäller avskedande, alltså att hon inte har kvar sin anställning till dess att tvisten avgjorts.
Hoppas svaret var till hjälp! Om ni behöver mer hjälp eller rådgivning kan jag hänvisa till Lawlines juristbyrå! https://lawline.se/boka