Säga upp tidsbestämt hyresavtal för bostadsrätt

Hej,

Vi skall hyra ut vår bostadsrätt via en förmedling med enligt dem kontrakt som löper 1 år men följer hyreslagens 3 månaders uppsägningstid för hyresvärd och 1 månads uppsägningstid för hyresgästen.

Om vi skulle få sålt lägenheten under denna ettårsperiod - finns det då någonting som hindrar att vi säger upp lägenheten med tre månaders uppsägning?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I de fall en bostadsrätt hyrs ut i andra hand finns reglerna om privat uthyrning primärt i lagen om uthyrning av egen bostad (här). Dessa regler kompletteras av bestämmelserna i 12 kap. jordabalken (här).

Huvudregeln är att hyresavtal på bestämd tid upphör att gälla vid hyresperiodens slut. Avtalet kan emellertid ändå sägas upp i förtid (3 § 1 st. lagen om uthyrning av egen bostad här). En hyresvärd har alltid rätt att säga upp avtalet så att det slutar att gälla vid månadsskiftet tidigast tre månader från uppsägningen (3 § 2 st. lagen om uthyrning av egen bostad här). Ni kan alltså säga upp avtalet under hyresperioden om ni försäljer lägenheten under hyresperioden.

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fastighetsrätt och Andrahandsuthyrning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo