Ryktesspridning. Förtal?

FRÅGA
Undrar om mamman får sprida ut rykten som pappa är misstänkt för, rykterna är tillämpat mot honom och deras gemensamma barn. Vad han har gjort mot barna, utredningen är inte klar ännu. Men jag som är farmor tycker det är jobbigt. Man ska ju kunna vistas ute och inte få rykten hela tiden som mamman sprider ut.
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

Om modern sprider sådana rykten som är ägnat att skada pappan kan modern ha gjort sig skyldig till förtal enligt 5:1 brottsbalken. Ryktena behöver inte ha skadat pappan men de uppgifter som sprids måste vara av sådan art att de typiskt sett kan anses ha kunnat skada honom. Vidare måste de uppgifter modern sprida nå en inte allt för snäv krets.

Om ryktesspridningen är av allvarligare art, exempelvis på grund av att den fått stor spridning via internet eller andra medier, kan det vara fråga om grovt förtal enligt 5:2 brottsbalken.

Jag hoppas att mitt svar besvarar din fråga, om inte ber jag dig att återkomma med en kommentar såska jag försöka förtydliga alternativt utveckla. Trevlig sommar!

Mikael Jonasson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1237)
2021-07-31 Är det olagligt att kalla någon för hora?
2021-07-31 Förtal och rättsprocessen bakom
2021-07-29 Är det förtal att kalla någon för antisemit?
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?

Alla besvarade frågor (94603)