Ringa narkotikabrott

2019-08-26 i Narkotikabrott
FRÅGA
Vad innebär ringa narkotikabrott, vad är det exakt dom tar dig för. Kan dom ta dig även fast du inte har något på dig, utan att det bara finns synligt i t.ex urinprov?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ja, såväl bruk som innehav av narkotika är straffbart i Sverige. Det spelar således ingen roll om du har narkotika på dig eller inte (se Narkotikastrafflagen 1§ 1 st. 6 p.). Har du narkotika i urinen kan du därför dömas för olovligt bruk av narkotika. Har du föreskrivits narkotika av läkare för medicinskt bruk så är det lovlig användning och då kan du såklart inte dömas.

Huruvida brottet är ringa eller av normalgraden avgörs utifrån samtliga relevanta omständigheter vid varje enskilt fall men typ av narkotika och mängd är sådana parametrar som är högst relevanta. Vissa typer av narkotika med vanebildande eller hallucinogena egenskaperses med mer restriktiva ögon av lagstiftaren. Exempelvis kan innehav av en väldigt liten mängd heroin, LSD eller kokain komma att bedömas som narkotikabrott av normalgraden (se Narkotikastrafflagen 2§).

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Anja Bartholdsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå F Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-27 13:59
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Narkotikabrott (345)
2019-09-19 Negativt urinprov
2019-09-10 Vad blir straffet för innehav av ett gram kokain?
2019-09-08 Påföljd för innehav av 17 gram cannabis
2019-08-31 Indraget körkort vid cannabisbruk?

Alla besvarade frågor (72978)