Ringa narkotikabrott

2019-08-26 i Narkotikabrott
FRÅGA
Vad innebär ringa narkotikabrott, vad är det exakt dom tar dig för. Kan dom ta dig även fast du inte har något på dig, utan att det bara finns synligt i t.ex urinprov?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ja, såväl bruk som innehav av narkotika är straffbart i Sverige. Det spelar således ingen roll om du har narkotika på dig eller inte (se Narkotikastrafflagen 1§ 1 st. 6 p.). Har du narkotika i urinen kan du därför dömas för olovligt bruk av narkotika. Har du föreskrivits narkotika av läkare för medicinskt bruk så är det lovlig användning och då kan du såklart inte dömas.

Huruvida brottet är ringa eller av normalgraden avgörs utifrån samtliga relevanta omständigheter vid varje enskilt fall men typ av narkotika och mängd är sådana parametrar som är högst relevanta. Vissa typer av narkotika med vanebildande eller hallucinogena egenskaperses med mer restriktiva ögon av lagstiftaren. Exempelvis kan innehav av en väldigt liten mängd heroin, LSD eller kokain komma att bedömas som narkotikabrott av normalgraden (se Narkotikastrafflagen 2§).

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Anja Bartholdsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Narkotikabrott (357)
2019-11-14 Innehav av narkotika för eget bruk och straffskalan
2019-11-12 Är det brottsligt att försöka köpa narkotika?
2019-11-12 Är det lagligt att odla Khat?
2019-11-08 Misstänkt för ringa narkotikabrott, vad händer nu?

Alla besvarade frågor (74617)