Ringa bedrägeri

FRÅGA
Hej. Jag jobbar på en restaurang. Det var en kund som tagit en nota under 1 månads tid. Den skulle batalas i slutet av november och har inte betalats än. Finns inga bevis mot personen. Notan står inte på någon särskilt namn. Kan man döma den personen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att kunden har tillgodogjort sig mat eller dryck på restaurangen och sedan inte betalat. Det är utgångspunkten jag har när jag formulerar mitt svar. Nedan hänvisas till Brottsbalk (BrB) och dess regler om bedrägeri. Lagen hittar du här

Det brott som har begåtts när person tillgodogjort sig mat/dryck på en restaurang utan att betala är ringa bedrägeri, enligt 9 kap. 2 § 2 st. BrB. För att kunna döma en person för detta krävs dock att det finns en känd gärningsperson. Om det inte heller finns några bevis som knyter en person till brottet torde det vara svårt att hålla någon person ansvarig för brottet.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och hör gärna av dig om något i svaret var otydligt eller om jag har missuppfattat något.

Med vänlig hälsning,

Ida Hellsten
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB (389)
2020-09-27 Jag har blivit utsatt för bedrägeri, vad gör jag nu?
2020-09-25 Att ljuga på en arbetsintervju
2020-09-16 Lurad på pengar via Instagram
2020-09-12 Är det olagligt att automatiskt spela om låtar på Spotify för att tjäna pengar?

Alla besvarade frågor (84485)