Retroaktiv sjukvård

FRÅGA
Hej.Min partner var i Sverige och hälsade på mig medan han väntade på beslut för uppehållstillstånd under hösten 2016. Han blev under denna tid sjuk och blev akut opererad för gallblåseinflammation och låg på sjukhus i 6 dagar. Vi fick veta att ingen försäkring täckte då han hade haft gallstenar innan han kom hit och därför står vi som ersättningsskyldiga. I April 2017 fick han sitt uppehållstillstånd godkänt i Sverige och flyttade hem till mig direkt. Han är nu folkbokförd här, har svenskt personnummer och är registrerad på sfi.Vi bara undrar om det finns någon chans att när han nu bor här i Sverige, och omfattas av den svenska sjukvården att kanske skulden skulle kunna avskrivas helt eller delvis? Har försökt leta information men jag tror inte detta fall är så vanligt så vet inte riktigt vart jag ska vända mig för att få svar på frågan.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

I Sverige används inte retroaktiva beslut, alltså sådana som påverkar även det förflutna. Om han inte hade rätt till gratis sjukvård då, så har han det inte nu heller.

Gratulerar till uppehållstillståndet!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hälso- och sjukvård (289)
2021-07-28 Anmäla en läkare.
2021-07-11 Gäller proportionalitetsprincipen vid fastspänning?
2021-07-06 Måste jag fortfarande äta mediciner mot min vilja, efter att tvångsvård enligt Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård upphört?
2021-07-01 Vårdgivarens upplysningsplikt om priset vid tandvård

Alla besvarade frågor (94585)