Reklamationsfrist fel i vara

2017-03-21 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Vi har avtal med en leverantör som skulle leverera en digital plattform till oss i november. Vi är fortfarande inte nöjda med den "leverans" vi nu, 4,5 månader för sent har fått. Kan vi avsluta avtalet med dem, med hänvisning till att de inte levererat det vi beställt?Tack på förhand och med vänlig hälsningJannike
SVAR

Hej Jannike!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förutsätter vidare i min svar att ni har köpt den digitala plattformen genom ert företag, varpå köplagen blir tillämplig. Denna lags bestämmelser gäller dock inte i mån annat följer av avtalet (3 §), innebärande att det kan vara klokt att se över regleringen i avtalet. Säljaren är skyldig att "fullgöra" sitt arbete genom att avlämna varan i rätt tid och att denna då inte ska innehålla några felaktigheter. Dock förutsätter en reklamation för fel i vara att ni meddelar säljaren om felet inom "skälig tid" efter att ni märkt/borde ha märkt felet (32 §) och reklamerar ni inte inom denna tid förlorar ni rätten till reklamation. Det finns ingen direkt tidsfrist bestämd för vad "skälig tid" innebär, men denna brukar dessvärre inte vara speciellt lång. Jag rekommenderar er därför att så snabbt som möjligt kontakta säljaren och meddela denna om felet i varan (se bland annat NJA 1982 s 301 då reklamation ansågs vara för sen efter 15 dagar).

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Laghänvisning:

här

https://lagen.nu/dom/nja/1982s301

Amanda Strömblad Larsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom (7)
2020-08-30 Hur regleras köprättsliga konflikter mellan ett svenskt och ett utländskt företag?
2018-08-31 Köpa uthyrt hus
2018-03-07 Kan ett hål i en fastighets avlopp vara ett dolt fel, även om avloppen är 50 år gamla?
2017-03-21 Ev. fel i vara

Alla besvarade frågor (95763)