Regleringar som berör tillgång till toaletter?

2017-08-01 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Vilka lagar gäller för restauranger eller barer som serverar mat och alkohol när det gäller tillgång till toaletter? Vad gäller för andra verksamheter?
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

Tyvärr så är det omöjligt för mig att ge ett exakt svar på vad som gäller då reglerna inte är särskilt tydliga. Dock ska jag försöka ge ett sådant tydligt svar jag kan.

I 35 § Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd kan det läsas att det ska finnas tillräckligt med toaletter i eller i anslutning med byggnader där människor vistas under en längre tid på dygnet. Vad som menas med tillräckligt antal toaletter finns det ingen vidare vägledning till. Det kan dock vara som så att kommunen har tagit fram direktiv om hur tillgången till toaletter ska se ut. Mitt råd är därmed att ta kontakt med kommunen för att undersöka om kommunen har ställt upp mer specifika krav.

Förordningen gör ingen skillnad på verksamheter som serverar mat och alkohol och verksamheter som har en annan inriktning.

Jag är medveten om att svaret i sig kanske inte gav den tydlighet du önskade men jag hoppas ändå att svaret klargjorde något för dig. Har du någon annan fråga eller önskar ett förtydligande, tveka inte att höra av dig igen!

Mikael Jonasson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1312)
2021-07-29 Vapenlicens LOB
2021-07-27 Vart ska man vara folkbokförd?
2021-07-26 Får man skjuta luftgevär i skogen?
2021-07-21 Får min före detta fru behålla mitt efternamn när hon gifter om sig?

Alla besvarade frågor (94361)