Rättsföljd av namnbyte

2017-11-04 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej,Jag äger en villa tillsammans med min sambo (50/50) och har gjort ett testamente för att ärva varandra efter laglott (han har en dotter).Jag ska byta mitt förnamn och undrar hur det kan påverka lånet vi har ihop, ägandet av huset och arvet?Vänligen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Avseende testamentet har det ingen betydelse så länge det är tydligt att det är skrivet av dig, ditt gamla namn kan stå kvar. Avseende lån kan det variera mellan olika långivare, banker etc., det säkraste är att helt enkelt skriva till era långivare om din namnändring. Skriv även till Lantmäteriet angående huset, om du är lagfaren ägare. Är du inte lagfaren ägare utan bara samägare med din sambo, behöver du inte göra något.

Oftast har rättsföljden av ett namnbyte ingen teoretisk betydelse så länge man kan styrka att det är en själv. Det är mest av praktiska skäl det är bra att tydliggöra dessa uppgifter.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1326)
2021-09-16 Kan jag överklaga en bot för en studentbiljett som jag fått fast jag är student?
2021-09-03 Gallring av villkorlig dom eller skyddstillsyn
2021-08-31 Ansöka om vapenlicens efter omhändertagande enligt LOB
2021-08-31 Vapentillstånd för skyddsändamål

Alla besvarade frågor (95697)