Rattfylla gränsvärden

2017-06-03 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej! När polisen tar blodprov för misstänkt drog rattfylla - Hur högt ska proverna visa 0,2 eller kanske 0,02? Eller ska proverna visa högre?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Din fråga tar sikte på rattfylleri och jag kommer att både besvara gränsvärdena för rattfylla pågrund av alkohol och narkotika.

Alkohol. Här delar man upp brottet i rattfylleri och grov rattfylleri. Rattfyllerigränsen är som huvudregel 0.2 promille alkohol i blodet och gränsen för grovt rattfylleri är 1.0 promille i blodet.

Vad gäller narkotika (droger) råder det en nolltolerans med undantag för exempelvis då läkare ordinerat ett visst läkemedel som är narkotika klassat. Då ser man istället till huruvida drogen påverkat trafikbeteendet.

Du kan läsa mer om detta här.

Jag hoppas att jag har givit dig svar på din fråga. Har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kommentera nedan eller mejla oss på info@lawline.se.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?