Rätten till folkbokföring

2017-08-28 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej!Min dotter studerar i Stockholm men är folkbokförd på Gotland. Hon vill skriva sig i Stockholm där hon är inneboende hos en person (som också står som hyresvärd), men hyresvärden säger att hon inte får folkbokföra sig på hyresvärdens adress. I dagsläget måste hon därför skriva sig hos en kompis som hon inte bor hos, vilket är lite opraktiskt och kanske inte är tillåtet heller. Vad kan hyresvärden ha för skäl att inte låta henne skriva sig på den adress där hon faktiskt bor? Kan det vara att hyresvärden inte vill att skatteverket ska veta att hon har inneboende?Vänliga hälsningar
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det kan finnas flera skäl till att hyresvärden inte vill att din dotter ska folkbokföra sig på hennes adress. Det kan t.ex. vara ekonomiska, att pensionsmyndigheten sänker bostadstillägg eller att ett ev. ekonomiskt bistånd från kommunen minskar. Men också att tillstånd för andrahandsuthyrning saknas.

Rent skattemässigt är det inte så troligt, då hyresintäkter numera är skattebefriade upp ganska höga belopp. Belopp som en inneboende sällan hyresmässigt når upp till.

Enligt 6 och 7 §§ folkbokföringslagen har man rätt att folkbokföras på den fastighet/lägenhet där man regelmässigt spenderar medparten av sin dygnsvila. Hyresvärden kan inte förhindra att din dotter folkbokför sig i lägenheten, men det kan bli en känslig balansgång mellan rätten till folkbokföring och möjligheten att nyttja bostaden.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1353)
2021-11-30 Är det en plikt att rösta i Sverige?
2021-11-30 Vad händer om man blir påkommen med en mobil på anstalt?
2021-11-30 Kan jag få rättshjälp?
2021-11-30 Räknas föräldrapenning som inkomst vid ansökan vid rättshjälp?

Alla besvarade frågor (97583)