Rätten att använda någons efternamn

2021-06-28 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej, Vi har ett familjenamn som är ganska unikt i Sverige - endast 5 pers vilket är vår familj. Nu har vi sett att det registrerats företag med vårt efternamn som namn. Det används dessutom som ett föreningsnamn av någon annan. Får man använda någon annans efternamn utan att be om lov?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar din fråga som att du vill jag berättar vilka bestämmelser som reglerar hur man som ideell förening och företag får använda ett efternamn.

Särskilt skydd för efternamn

Man kan ha särskilt skydd för efternamn om det är färre än 2000 personer som bär det (Patent- och registreringsverkets riktlinjer för efternamn). För att man ska ha rätt till det särskilda skyddet krävs det också att företagens och föreningens användning av ert namn är till er nackdel (lag om personnamn 23 §). Att ni vill vara ensamma om ert namn räknas i regel inte som en tillräcklig nackdel.

Rättsliga konsekvenser

Man får inte använda ett namn eller varumärke som man inte har rätt att använda. Man kan inleda en rättslig tvist med de som använder ens namn om man tycker att de gör det på ett sätt som är till ens nackdel.

Sammanfattning

Det kan vara så att ni har ett särskilt skydd för ert efternamn. Det är inte tillräckligt för ett särskilt skydd att ni vill vara ensamma om namnet. Det är vad jag kan säga utifrån din fråga. Du är välkommen att höra av dig igen om du fortfarande har frågor utifrån just dina omständigheter.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Felix Höglund
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1025)
2021-10-17 Är det lagligt att trycka sin egen logga på annan firmas reklamtröjor?
2021-10-15 Upphovsrätt till bild som publicerats på webbplats
2021-10-14 Namngivning i enlighet med god sed
2021-10-07 Användning av designat tyg

Alla besvarade frågor (96493)