Rättegångskostnader i brottmål för den åtalade

FRÅGA
Hej,Har fått ett strafföreläggande för brott mot knivlagen (1 knogjärn & 1 stilettbatong på allmän plats). Jag tänker inte godkänna detta, då jag anser mig ha "en del på fötterna", typ "preventivt självförsvar". I korthet; åker första (0439 eller 0509) pendeltåget Sthlm C - norrut till jobbet och det är laglöst land. Rånförsök är standard och det blir värre hela tiden (tänk 3-6 tonåringar i overallsbyxor kl 0500, som drar runt i tåget och spanar efter lämpliga offer). Det framgår av polisförhöret att de var tänkta som självförsvar, vid ev angrepp. Ändå har åklagaren skrivit "Föremålen var ägnade att användas som vapen på allmän plats vid brott mot liv eller hälsa". Jag vet att straffet i Tingsrätten kan bli både högre & lägre, om jag förlorar, men drabbas jag även av några rättegångskostnader då?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Skulle du bli fälld och dömd för brottet kommer du bli skyldig att ersätta staten för den kostnad som den offentliga försvararen inneburit. (31 kap 1 § 1 st rättegångsbalken)

Dock kan denna ersättningsskyldighet sättas ned så att du inte behöver betala mer av kostnaden för den offentliga försvararen än vad du skulle behövt betala i s.k. rättshjälpsavgift. (31 kap 1 § 3 st rättegångsbalken samt 23 och 38 §§ rättshjälpslagen)

Ersättningsskyldigheten kan också begränsas om det finns skäl för det. Vid denna bedömning beaktas din brottslighet samt dina personliga och ekonomiska förhållanden (31 kap 1 § 4 st rättegångsbalken).

Du hittar rättegångsbalken här och rättshjälpslagen här.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Rättegångskostnader (242)
2021-06-30 rättegångskostnader vid brottmålsdom
2021-04-17 Borde jag gå till domstol efter ett beslut från ARN?
2021-04-09 betala rättegångskostnader i brottmål?
2021-02-21 Kan målsägande behöva betala rättegångskostnader?

Alla besvarade frågor (94233)