FrågaARBETSRÄTTSjuk 30/11/2016

Rätt till sjuklön vid timanställning

Hej jag undrar om man har rätt till sjukpenning om man har en Intermittent anställning?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din rätt till lön vid sjukdom finns reglerat i lag (1991:1047) om sjuklön. Den första sjukdagen är en karensdag och de efterföljande 13 dagarna ska arbetsgivaren betala ut sjuklön. När man är timanställd (intermittent anställning) är sjuklönen avsedd att motsvara den inkomstförlust som uppstår på grund av sjukdomen och det är endast inkomstbortfall som hänför sig till arbetsminskning på grund av sjukdomen som kompenseras. Vid en timanställning innebär det att man visserligen har rätt till sjuklön men bara för de antal timmar din arbetsgivare bett dig arbeta. Blir du sjuk fler timmar/dagar än vad arbetsgivaren bett dig jobba får du ingen ersättning eftersom du då inte går någon miste om någon lön. Är du sjuk längre än 14 dagar blir det Försäkringskassan som betalar för de timmar som du var schemalagd för den aktuella perioden efter det.

Jag hoppas att detta gav dig svar på dina frågor men behöver du mer hjälp kan du boka tid hos en erfaren jurist som är specialiserad på arbetsrätt. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka alternativt klicka på knappen till höger!

Johanna MatsdotterRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Sjuk ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000