Rätt till sjuklön vid korta anställningar

2017-07-30 i Sjuk
FRÅGA
Hej, jag har en fråga angående min anställning och sjuklön. Jag har inbokade pass 4 dagar i veckan 8-16 och går på schema. Min anställning är student vilket innebär att jag inte har en anställning mellan mina arbetspass. Hur är det då om jag är sjuk? Får jag forfarande sjuklön den 2.a dagen då jag är sjuk för de timmar jag missar på mitt schema? Tacksam för svar så fort som möjligt! Med vänlig hälsning, Emma Bergström.
SVAR

Hej Emma, tack för din fråga!

Rätten till sjuklön regleras i Lag om sjuklön, som du hittar här, i 3§.

Normalt gäller enbart rätten till sjuklön vid tillsvidareanställningar eller vid tidsbegränsade anställningar som överstiger 1 månad. För anställningar som är kortare än 1 månad ska anställningen ha påbörjats och pågått i 14 dagar i följd för att du ska ha rätt till sjuklön.

För många kortare anställningar hos en och samma arbetsgivare, som i ditt fall, sker en sammanläggning av arbetstiden för att arbetstagaren ska kvalificera sig för rätt till sjuklön. Tidigare anställningar hos arbetsgivaren räknas då ihop, under förutsättning att det inte gått mer än 14 dagar mellan anställningarna.

Du måste således ha arbetat totalt 14 dagar hos din arbetsgivare och det får inte ha gått mer än 14 dagar mellan arbetspassen för att du ska ha rätt till sjuklön. Om du arbetar 5 dagar i veckan bör du således vara kvalificerad för sjuklön efter ca 3 veckors arbete

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,Erica Leufstedt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sjuk (217)
2021-07-23 Från vilken dag krävs sjukintyg under corona?
2021-07-18 Får en arbetsgivare ifrågasätta en sjukanmälan?
2021-07-13 Har du rätt till sjuklön om du har en anställning där du ska arbeta så länge behov finns?
2021-07-07 Får arbetsgivare göra hembesök för att bekräfta sjukdom?

Alla besvarade frågor (94276)