Rätt till möbler och fråga om samboavtal vid sambos bodelning

FRÅGA
Jag bor med min sambo i hans hus som han köpte långt innan vi träffades. Till detta hus har jag sedan min inflytt köpt möbler och inredning. Om det tar slut mellan oss eller min sambo dör - har jag då rätt till några möbler? De står ju i ett hus som han äger, inte jag. Måste jag kunna visa kvitto på allt jag köpt? Finns det nåt eventuellt dokument (testamente eller dylikt) som min sambo kan ha skrivit utan min vetskap vilket gör att jag inte har rätt till möbler/inredning?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sambolagen (SamboL) reglerar lagar och regler kring samboförhållanden. När ett samboförhållande upphör ska samboegendomen fördelas lika genom en bodelning (8 § SamboL). Samboegendomen är er gemensamma bostad och bohag (vilket bl.a. omfattar möbler) om egendomen köptes för er gemensamma användning (3 § SamboL). Om möblerna du har köpt alltså köptes för dig och din sambos gemensamma bruk har du rätt till hälften av dessa möbler. Om du däremot har köpt något enbart för ditt egna bruk, ingår detta inte i samboegendomen och är således inte en del av bodelningen.

Kvitton är alltid bra att ha, annars kan du nog använda dig av kontoutdrag.

Man kan skriva ett samboavtal (9 § SamboL) som kringgår SamboL men då måste givetvis du ha undertecknat detta, det är inget han kan ha skrivit utan din vetskap.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Lycka till.

Med vänliga hälsningar,

Michael Butler
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?